Terug in de tijd: 1898

In 1898 werden er niet alleen voertuigfabrieken gestart, het bekende transportbedrijf Wagenborg neemt zijn eerste boot in de vaart. De eerste bedrijfswagen vind zijn weg naar Nederland: Bikkers bouwt een kist achterop een Benz voor Hoevels uit Rotterdam. De KNAC ( Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club ) word opgericht, waaruit blijkt dat de auto bij ons nu echt gaat leven. Spyker bouwde nog geen auto’s maar maakt wel naam door de Gouden Koets af te leveren. Alsche uit Arnhem bouwt wel al een vrachtwagen met petroleummotor. Er zijn er slechts 3 gebouwd, de laatste in 1900.

Er worden meer dan 30 bedrijfswagenfabrikanten opgericht, denk daarbij aan MMB, Delahaye, Wartburg, Métallurgique, Linon, Latil, Busch en ABAM, maar verreweg de belangrijkste was toch wel Nesseldorfer Werke. Nooit van gehoord? Toen Nesselsdorf in 1919 ineens niet meer in Oostenrijk lag maar in Tsjechië werd de naam van de stad veranderd naar Kopřivnice, NW werd vanaf dat moment Tatra. De eerste trekker oplegger combinatie word geleverd door Thornycroft, met een stoomtruck als trekkende unit.


Als afsluiter een foto van een Mors, de chauffeuse draagt tijdsgetrouwe kleding.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *