UPS

Bij de internationale koeriersdiensten vind ik het altijd leuk om te kijken hoe verschillend of juist hetzelfde hun voertuigen in verschillende landen zijn.

UPS werd op 28 augustus 1907 opgericht in Seattle (VS) door de 19-jarige Jim Casey als de “American Messenger Company”. In 1919 verhuisde het bedrijf naar Oakland en nam het de nieuwe naam “United Parcel Service” aan. Van toen af werd ook gekozen voor de typische en gepatenteerde bruine kleur “Pullmann Brown”, naar de prestigieuze Pullman-Expresstreinverbinding in Amerika. Vanaf 1975 is UPS ook actief in Europa, met een eerste dienstverlening in West-Duitsland. Daarna volgen stelselmatig andere Europese landen. Sinds 1991 zetelt het corporate hoofdkantoor in Atlanta, het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Brussel.

UPS was tot 1999 volledig eigendom van het management zelf. Sinds 1999 is 10% van de aandelen vrij verhandelbaar.

Naast de pakjesdienst richt het bedrijf zich ook steeds meer op aanverwante logistieke activiteiten. Hiervoor heeft het zijn eigen luchtvaartmaatschappij onder de naam UPS Airlines. Bij UPS Supply Chain Solutions kunnen verschillende logistieke processen uitbesteed worden, zoals warehouse management, air- en ocean forwarding, netwerkmanagement, fysiek transport, repair flows, consulting en optimalisatie van de gehele bevoorradingsketen.

Op 19 maart 2012 maakte UPS een bod bekend op het Nederlandse koeriersbedrijf TNT Express. UPS wil 5,2 miljard euro betalen voor het bedrijf, ofwel 9,50 euro per aandeel. Door het samengaan van beide bedrijven ontstaat een wereldwijd actief concern met een omzet van 45 miljard euro (circa USD 60 miljard) op jaarbasis. Deze overname werd echter niet goedgekeurd door de Europese Commissie in februari 2013, dit doordat er oneerlijke concurrentie zou ontstaan ten opzichte van DHL. Als de overname zou doorgegaan zijn zou UPS namelijk met voorsprong de grootste expressdienst ter wereld worden. UPS moet hierdoor een schadevergoeding betalen aan TNT van 220 miljoen euro.

Foto door Jos Gijsbers.


Vestiging Drachten


Volkswagen Polo Derby in UPS kleuren


Mercedes-Benz Sprinter met Spier opbouw


Deze door Spier ontwikkelde Sprinter moet de Vario, die uit het programma van Mercedes-Benz gaat, gaan vervangen.

2 Comments

  1. Paul Beuk 7 januari 2016 Reply
  2. Rik 18 juni 2021 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *