Terug in de tijd: 1912

Volgens de Auteurswet 1912 zijn “teeken-, schilder-, bouw- en beeldhouwwerken, lithografieĆ«n, graveer- en andere plaatwerken”, alsmede fotografische werken, filmwerken en “werken van toegepaste kunst en tekeningen en modellen van nijverheid” auteursrechtelijk beschermd. Iets wat op internet nog wel eens word vergeten. Zo is de eerste zin van deze blog bijvoorbeeld rechtstreeks van een site over auteursrecht gecopypaste! šŸ˜‰

In Osaka wordt Yamaoka Hatsudoki Kosakusho opgericht, in 1921 werd dit Yanmar. Andere bedrijven die starten zijn AEC, Crossley, GMC, Horch, Kelly-Springfield, Kenworth, Rapid, Stewart en FWD. Case bouwt zijn eerste landbouwtractor. Op 27 april vergaat de Titanic, de kapitein was afgeleid door Leonardo DiCaprio die op de punt van het schip een liedje van Celine Dion playbackte en ramde een ijsschots. In Bloemfontein wordt het ANC (Afrikaans Nationaal Congres) opgericht. De allereerte stuntopname word gemaakt, voor het PathĆ© weekjournaal springt een parachutist van het Vrijheidsbeeld af. Alles voor de kijkcijfers, ook toen al. Arizona sluit zich als 48e staat aan bij de USA, dat dat jaar ook haar eerste duikboot in dienst neemt. In Duitsland begint Waldemar Bonsels met het schrijven aan Maja de Bij. De Wet op de Kinderbescherming gaat in BelgiĆ« van kracht. Buurland Duitsland heeft heel andere regels: de voetbalbond aldaar verbiedt schoolvoetbal en de aanwezigheid van vrouwelijk publiek bij wedstrijden. In China heeft men de handen vol met de revolutie, na jarenlang een keizerrijk gewest te zijn is men nu ineens een republiek. MongoliĆ« maakt van de gelegenheid gebruik om zich af te splitsen. In Eindhoven word de Philips gloeilampenfabriek opgericht, een paar weken later gevolgd de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. Toeval? šŸ˜‰


Het interieur van een Overland.


International


Opel 24/50


Peugeot BĆ©BĆ©, ontworpen door Ettore Bugatti


Mercedes 22/50


Ford T Speedster


American LaFrance Simplex


Benz


Benz 3-tonner

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *