Terug in de tijd: 1918

In 1918 word eindelijk de Eerste Wereldoorlog beëindigd. Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen en Oekraïne worden onafhankelijk. Sovjet-Rusland raakt ineens 13 dagen ‘kwijt’ als men overstapt van de juliaanse op de gregoriaanse kalender. De Pruisische regering neemt een van de verstandigste besluiten ooit: alle voetbalvelden moeten akkers worden om aardappels en knollen te verbouwen. De Hoogovens worden gesticht te IJmuiden. De Duitse keizer Wilhelm II word afgezet, maar is welkom om in Nederland valk bij de Duitse grens, in Eijsden, te gaan wonen. De oorlog mag dan voorbij zijn, de massale bevolkingssterfte is dat nog niet, met ‘dank’ aan de Spaanse griep. Gelukkig worden er ook nog mensen geboren, onder andere Hella Haasse, Fanny Blankers-Koen, Alberto Ascari, Ingmar Bergman, Nelson Mandela en Piet Keijzer. Hoopman machines uit Aalten stond aan de basis van Holaras. John Deere neemt Waterloo Booy over. Steyr begint met de productie van auto’s. Chevrolet, Faun, FBW, O.M., Paige, Tatra en Ward LaFrance beginnen met de productie van bedrijfswagens.


Zelf heb ik helaas geen foto’s van voertuigen die in 1918 gebouwd zijn, gelukkig mocht ik van Harm Adams deze foto van een Benz 8/20 Sport Phaeton in het Fritz B. Busch Automobilmuseum gebruiken.

One Response

  1. Yvonne 15 oktober 2013 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *