Terug in de tijd: 1948

Op 1 januari wordt in Suriname de poenale sanctie afgeschaft, waarmee slavernij dan toch eindelijk uit Nederland verdwijnt (op papier dan toch) terwijl ook de Benelux douane-overeenkomst van start gaat. Later in 1948 gebeurt ook genoeg, zo wordt de VVD opgericht (als afsplitsing uit de PvdA nota bene!), Ceylon wordt onafhankelijk, Citroën presenteert haar 2CV, in België mogen vrouwen voortaan stemmen, Juliana volgt Wilhelmina op als koningin van Nederland, Porsche bouwt haar eerste auto onder eigen merk (356), de Hells Angels worden opgericht, Gerard Reve publiceert De Avonden en Noord- en Zuid-Korea ontstaan. Op 1 december 1948 schafte president José Figueres Ferrer het leger af, nadat hij een burgeroorlog had gewonnen. Sindsdien is Costa Rica, in tegenstelling tot de andere Centraal-Amerikaanse landen, gevrijwaard gebleven van geweldsuitbarstingen. Het geld dat vrijkwam door het afschaffen van het leger werd uitgegeven aan onderwijs, veiligheid en cultuur. Het Cuartel Bellavista, een voormalige kazerne, werd symbolisch omgevormd tot museum. Sinds 1986 is 1 december een nationale feestdag in Costa Rica. Penney de Jager, Frits Spits, Nelleke van der Krogt, Alice Cooper, Pim Fortuyn, Sugar Lee Hooper, Martine Bijl, Stephen Tyler, Ferry de Groot, ZAK, Jomanda, Henny Vrienten, Hilbrand Nawijn, Jean-Louis Schlesser, Jack Spijkerman, Martin Šimek, prins Charles, Piet Bruinsma, Ozzy Osbourne, Keke Rosberg, Samuel L. Jackson, Gérard Depardieu en Donna Summer worden geboren, terwijl de levens van Mahatma Gandhien Orville Wright juist eindigen. In Zandvoort wordt voor het eerst een Grand Prix race georganiseerd. Stihl, Röhr, Bungartz, Lindner, UTB, Lamborghini en Bautz beginnen met het bouwen van tractoren, Krone met de productie van agrarische materiaal, Cornelis en Arij van der Lely richten Lely op in Maassluis. De familie van Ginkel richt GINAF op in Ederveen, Krupp neemt haar oude naam weer aan na een paar jaar als Südwerke te zijn verkocht en A.S pakt de productie van trucks na 10 jaar weer op. Land Rover, Mowag, Seddon-Van Twist, Unimog, Ashok Leyland en Star beginnen met het bouwen van bedrijfswagens.Jaguar S type Saloon


Tatra T87


Case DCMercedes-Benz 170 V


Lockheed T-33A Trainer


Werkspoor

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *