Terug in de tijd: 1957

Vier augustus 1957 is een historische dag. Juan Manuel Fangio start achteraan bij de Grand Prix van Duitsland, die op de Nordschleife van de Nürburgring gehouden word, maar weet hem alsnog te winnen en verbetert het ronderecord zelfs met 11 seconden. Deze zege droeg er mede aan bij dat hij voor de vijfde keer in zeven jaar tijd wereldkampioen formule 1 werd, en dat in een tijd dat een heel deel van de coureurs het eind van het seizoen niet eens haalt doordat ze overlijden bij race-ongevallen. Elke keer als men aan Schumacher vertelde dat hij de beste coureur aller tijden was volgens de statistieken wees Michael dit van de hand, niemand is beter dan Fangio zei hij dan.

Elvis Presley heeft een grote hit met zijn Jailhouse Rock.


Goliath 1100


Henschel HS 90 met Martens opbouw van Piet van Berne


Fiat 18 La piccola ~ Loonbedrijf Wijbenga Marrum

Er gebeurde meer in 1957. The West Side Story ging in première, Dr, Suess schrijft een verhaal over een kat, Althea Gibson is de eerste niet-blanke die Wimbledon wint, Humphrey Bogart en Oliver Hardy sterven, de EEG wordt opgericht, de eerste draagbare typemachine komt op de markt, Maleisië, Malakka, en Ghana worden onafhankelijk, de Sputnik 1 wordt gelanceerd, Papa Doc wordt president van Haïti, het Russische hondje Laika is het eerste levende wezen in het heelal, Saarland word deel van de BRD, de AOW treed in werking in Nederland, de frisbee komt op de markt, het tempeltje van Barger-Oosterveld wordt ontdekt, het wapen en de vlag van Fryslân worden officieel vastgesteld, R. Jongema wordt de eerste fierljepkampioen, de Velsertunnel wordt geopend, de dijk tussen Marken en het vasteland komt gereed, in Nederland wordt de maximumsneleid van 50 kilometer per uur binnen de bebouwde kom ingevoerd, in de treinen van de NS is voortaan elektrisch licht in plaats van gaslicht. Guust Flater, Marjan Berkhout, Osama Bin Laden, Jetta Klijnsma, Rob van Hulst, Inge Ipenburg, Anita Andriesen, Erik de Zwart, Klaes Fritsma, Jack Wouterse, Anna Lindh, Jack Poels, Thierry Boutsen, Theo van Gogh, Dieuwertje Blok, Stefan Bellof, Stephen Fry, Frank Miller, Hans Zimmer, Markus Bösiger, Fran Drescher, Yep Kramer, Donny Osmond en Jan Rot worden geboren. De eerste Trabant wordt gebouwd, Danhorse en BUKH starten met de bouw van tractoren, Althuisius krijgt een vergunning voor buitenlands vervoer, de laatste Sentinel, Latil en Minerva trucks rollen uit de poort, Field Marshall stopt met de productie van tractoren, Coventry Climax bouwt haar eerste formule 1 motor, Lucas Hoekstra neemt Hoekstra transport uit Stadskanaal over van zijn vader, Massey-Ferguson komt met de 35-serie, Frans en Richard Vervaet beginnen een reparatiebedrijf in Biervliet, Hardi wordt opgericht. Priestman, Robur, Gar Wood, Barkas, SAVA, ZIL, Haulpak, Sachsenring, Dina en Nazar bouwen hun eerste bedrijfswagens. Op 11 maart werd het eerste kievitsei van Nederland gevonden in Oudega, gemeente Wymbritseradiel.


Henk Hoen uit Gorredijk bouwde deze auto voor zichzelf. Foto via het Frysk kentekenarchief.


Pontiac Super Chief


Simson


Ormig folder


La Brugeoise PCC


Phänomen Garant ~ S. de Boer


Lanz Bulldog


Güldner ABN


Bolinder Munktell 230 Victor


Zettelmeyer “Ohrenabschneider” ~ C. Kempkens


Chrysler Windsor


Lotus Super Seven


Porsche 597 Jagdwagen


Cadillac Fleetwood

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *