Uit het archief: Pekaes

Zojuist (22-2-2014) kreeg ik te horen dat Pekaes, het oude Poolse staatsbedrijf sinds 2013 is gestopt met goederentransport. Dat vind ik jammer! Een deel van mijn lezerspubliek zal geen fan zijn van het Poolse transport, maar toen ik in de jaren ’90 begon met foto’s maken vond ik dit toch mooie trucks. Het bedrijf heeft 60 jaar bestaan. In de jaren ’60-’90 deed ze ook aan Midden Oosten-transport, in de jaren ’70 had het bedrijf zo’n 3000 trucks en trailer, waarmee het toch niet een kleintje was. Maar goed, als staatsbedrijf onder een communistisch regime heb je toch een vrij gunstige concurrentiepositie ten opzichte van je landgenoten. Gelukkig hebben we de foto’s nog…

De laatste twee foto’s zijn in 2012 bij Kleyn trucks op het terrein genomen.

Pekaes is (uiteraard) vlak na de tweede wereldoorlog opgericht. Men reed onder andere met Magirus Jupiter, Magirus Deutz “Pluto”, Saviem, Fiat 190, Volvo F89, Saviem V8, Renault TR305, Mercedes-Benz NG, Volvo F1225, Iveco Turbo, Iveco TurboStar, Volvo F12, Renault R, Mercedes-Benz SK, Volvo FH12, Iveco EuroTech, Mercedes-Benz Actros MPI, Iveco Stralis, Iveco Stralis II, Volvo FH en Mercedes-Benz Actros MPII. Naast vervoer op het midden oosten werd ook geheel Europa aangedaan, inclusief Groot-Brittannië, Griekenland en Scandinavië. Bij de Warschau-pact staatsbedrijven kwam Pekaes op de derde plek, achter giganten Hungarocamion en SovTransAvto.

One Response

  1. Marcin 11 juli 2015 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *