Atego brandweervoertuigen voor Commando Luchtstrijdkrachten

Kenbri Fire Fighting heeft maandag acht brandweervoertuigen geleverd aan het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK). Het gaat hierbij om Mercedes-Benz Atego 1529 F 4×2 trucks met een Rosenbauer opbouw. De order volgde op een Europese aanbesteding met Kenbri Fire Fighting als hoofdaannemer. De voertuigen worden ingezet op verschillende vliegbases in Nederland bij zowel blus- als reddingswerkzaamheden


Rosenbauer is ’s wereld grootste leverancier op het gebied van opbouw voor brandweervoertuigen. De AT is een ver doorontwikkeld gestandaardiseerd voertuigconcept dat wereldwijd wordt ingezet. Kenbri Fire Fighting is exclusief Rosenbauer-dealer voor het leveren van voertuigen en componenten in Nederland. De 4×2 Rosenbauer voertuigen zijn opgebouwd op een Atego 1529 F chassis (GVW van 14,5 ton) waarbij de F (Feuerwehr) staat voor de speciale brandweeruitvoering van de Atego. Deze beschikt onder andere over een ruime cabine met optimaal zicht, een veersysteem afgestemd op de specifieke inzet, een Allison volautomatische versnellingsbak met sterke PTO af fabriek en een chassis voorbereid voor een brandweeropbouw. Mannus Bergboer van Kenbri Fire Fighting: “De combinatie tussen een Atego chassis en een Rosenbauer opbouw is een zeer krachtige, omdat de ingenieurs van Daimler en Rosenbauer al in een zeer vroeg stadium een hechte samenwerking zijn aangegaan. Hierdoor zijn chassis en opbouw werkelijk tot in het kleinste detail op elkaar afgestemd. Dit maakt de combinatie kwalitatief hoogstaand en uiterst betrouwbaar.” De manschappencabine is één geheel met de opbouw. Hierdoor ontstaat een hogere plafondhoogte en dus meer comfort. De buitenste zitplaatsen in de manschappencabine zijn voorzien van gordelspanners en side-airbags. De airbags zijn alleen leverbaar in combinatie met gordelspanners omdat alleen zo zekergesteld kan worden dat de inzittenden goed gepositioneerd zijn ten opzichte van de uitkomende airbag. Ter verbetering van de onderlinge communicatie zijn cabine en manschappencabine voorzien van het Rosenbauer intercomsysteem. Zo kan de bemanning in de manschappencabine meeluisteren met het radioverkeer en (zo nodig) gelijktijdig communiceren met de chauffeur.

De voertuigen zijn zeer compleet uitgerust met instrumenten die volgens Kenbri Fire Fighting uniek zijn: “Dit zijn high tech producten die zo optimaal zijn uitgerust dat ze over tien jaar nog als modern gezien zullen worden.” De voertuigen zijn voorzien van een centrale wateras en uitgerust met een 2000 liter watertank en twee 100 liter schuimtanks. De Rosenbauer NH-35 gecombineerde hoge- en lagedrukbluspomp heeft een capaciteit van 3.500 l./min. en is tevens voorzien van het Rosenbauer DIGIMATIC traploos instelbaar schuimbijmengsysteem op lagedruk. Ook zijn de voertuigen uitgerust met het Rosenbauer Flash CAFS WR15 systeem. CAFS (Compressed Air Foam System) bestaat uit water, SVM en perslucht. Indien deze elementen in de juiste verhouding bij elkaar worden gebracht ontstaat het uiterst stabiele CAFS schuim. Alle verlichting op de voertuigen is uitgevoerd in LED, inclusief de optische signalering (klasse 1 & 2). De pneumatische lichtmast (Rosenbauer Flexilight) op de voertuigen is een pneumatisch uitschuifbare mast, draaibaar en kantelbaar. Deze wordt ingezet om in het donker de werkzaamheden goed te verlichten en is voorzien van acht LED lampen. De brandweervoertuigen zijn niet voorzien van een standaard rode lak, maar van de speciale chroomgele kleur die bij brandweervoertuigen van Defensie gebruikelijk is.

De Atego brandweervoertuigen zullen dienst doen naast de eerder door Kenbri Fire Fighting geleverde Out-Of-Area voertuigen op basis van de Mercedes-Benz Actros. Ook deze truck, bij Defensie ‘The Bull’ genoemd, wordt ingezet op Nederlandse vliegbases, maar ook in uitzendgebieden wereldwijd voor het beveiligen van de vliegoperaties en bijbehorende kampementen. Dit 6×6 voertuig kan in onverhard terrein zelfstandig opereren bij temperaturen van -32 °C tot +47 °C en is onder andere uitgerust met een ‘bumperkanon’, de Rosenbauer RM25E met feedback control joystick. Dit bluskanon wordt met een joystick vanuit de cabine bediend/gericht en spuit 2.200 liter per minuut bij 15 bar.

One Response

  1. Jan Korte 6 maart 2015 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *