Star uit Polen

Er zijn meer hondjes die Fikkie heten, zo zijn er ook meer automerken met dezelfde naam. Eén van de populairdere namen is Star. Zo postte ik gister al een blog over een Britse Star uit 1905, maar ik had al een paar dagen ook foto’s van Kuba Pilch op de plank liggen. Deze zijn, zoals de titel al zegt, van Star trucks uit Polen. De laatste generatie daarvan zien we in het westen zo nu en dan ook, met de kleine MAN L2000 cabine en een grote topsleeper er op.


240 in militaire uitvoering.

De naam Star is afgeleid van Starachowice, de stad waar de fabriek stond. In 1948 werd de eerste truck gebouwd, in 1999 nam MAN een aandeel in het merk, dat in 2003 al volledig in de MAN organisatie geïntegreerd was. In 2006 werd als gevolg van tegenvallende verkopen gestopt met de productie van trucks, en ging men zich volledig richten op het vervaardigen van onderdelen voor trucks en bussen uit het MAN concern. Zo zijn er in 2011 bijvoorbeeld 2000 Neoplan body’s gebouwd. In totaal zijn er 631.500 Star trucks gebouwd, de meeste daarvan zijn in Polen verkocht, een klein aantal is geëxporteerd naar landen als Egypte, Jemen en Thailand.


240 in civiele uitvoering.

224 brandweerwagen

742 AL

1142 van het Poolse Sita-zusje

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *