MAN paraat in Veiligheidsregio Gelderland-Zuid


MAN TGM 3rd gen

De brandweer van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft vier nieuwe MAN-tankautospuiten in gebruik genomen. Die zijn geleverd door Dutch Rescue Vehicles (DRV) in Hoogeveen, een bedrijf dat is gespecialiseerd in brandbestrijdings- en hulpverleningsvoertuigen. De blusvoertuigen voor Gelderland-Zuid zijn gebouwd op basis van de MAN TGM 15.290 4×2 BL. Drie van de vier auto’s zijn voorzien van een hydraulisch dompelpompsysteem waarmee ook vanaf een hoger gelegen punt, zoals een dijk, oppervlaktewater voor het blussen is op te pompen.

MAN TGM 3rd gen


Aan de levering ging een uitgebreid selectietraject vooraf. In het voorjaar van 2013 publiceerde Veiligheidsregio Gelderland-Zuid een Europese aanbesteding voor de levering van vier nieuwe tankautospuiten. De levering werd medio 2013 gegund aan DRV, omdat de specificaties van de voorgestelde voertuigen het best overeenkwamen met het eisenpakket.

MAN TGM 3rd gen

Op 31 maart 2014 zijn de vier voertuigen overgedragen aan de brandweer in Gelderland-Zuid. Na een korte testperiode worden de tankautospuiten ingezet bij de korpsen Wijchen, Tiel, Lingewaal-Noord en Geldermalsen. “Ze vervangen vier tankautospuiten die we al dik vijftien jaar hadden. We waren er zeker niet ontevreden mee, maar met de nieuwe voertuigen zijn we sneller paraat dankzij de automatische transmissie en de flink krachtigere motoren”, aldus Frank de Kruijff van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

MAN TGM 3rd gen

De tankautospuiten zijn voorzien van een dubbele cabine met plaats voor zes brandweermensen. De Kruijff: “Het zijn wat wij traditionele blusvoertuigen noemen. Binnen Brandweer Nederland wordt al gesproken over de inzet van compactere voertuigen met plaats voor vier inzittenden. Maar voor de inzet in ons gebied zijn deze auto’s de beste optie.”
De opbouw van DRV draagt eveneens bij aan de snelle paraatheid. DRV heeft dan ook de modernste techniek toegepast. De opbouw is van Plastisol TZine-S met een watertank van 2.000 liter en een Jӧhstadt TO-3000 HD/LD-pomp. De dompelpomp, de haspel, de generator en de lier zijn hydraulisch aangedreven.

MAN TGM 3rd gen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *