HIAB levert eerste Loglift 118S houtkraan in Nederland

HIAB heeft recentelijk de allereerste loglift 118S afgeleverd in Nederland. Houthandel Fransen BV uit Deurne is de trotse eigenaar van de nieuwe kraan. De variant van Fransen beschikt over een langere knikarm waarmee de gieklengte met een enkele uitschuif kan worden vergroot tot 8,3 meter. Volgens HIAB’s rayonmanager Ron Pijnenborgh en nieuwe eigenaar Anton Fransen biedt de 118S grote voordelen ten opzichte van zijn voorgangers.

Scania R580

De Loglift 118S werd in 2013 als opvolger van de legendarische Loglift 120S door Hiab geïntroduceerd op de Elmia Wood fair in Jönköping. Ron Pijnenborgh, rayonmanager Hiab & Multilift, dicht het nieuwe systeem een aantal grote gebruiksvoordelen toe: “De constructie en uitvoering is nog verder verfijnd om de levensduur en handelbaarheid in het rondhoutbedrijf te maximaliseren. Daarnaast kan de klant kiezen tussen verschillende gieklengtes van 7,9 meter tot 10,10 meter, met enkele of dubbele uitschuif om zo het bereik te vergroten.”

Houthandel Fransen BV koos voor een variant met enkele uitschuif, waarbij de gieklengte kan worden vergroot tot maximaal 8,3 meter. Kersverse eigenaar Anton Fransen kan er enthousiast over vertellen: “Met de nieuwe giek kunnen we veertig centimeter aan ons bereik toevoegen. Daarmee wordt het laadproces een stuk eenvoudiger. Waar we vroeger de aanhangwagen onderuit moesten zetten om de afstand tussen de giek en de aanhanger te verkleinen, hebben we nu precies genoeg lengte om de boomstammen in één keer achter op de aanhanger weg te leggen. Daarnaast lopen de hydrauliekslangen naar de rotator en houtgrijper bij deze variant door de giek. Daardoor is het systeem beter beschermd en dus minder kwetsbaar en minder onderhoudsgevoelig!”

Fransen koos ervoor de verdere opbouw compleet in staal te laten uitvoeren in combinatie met Alucar rongen. Anton: “We hebben bewust voor staal gekozen in plaats van een kant en klare aluminium Alucar rondhoutwagenopbouw. Staal is nu eenmaal een stuk sterker en stijver en daardoor veel duurzamer dan aluminium.” De stalen opbouw werd in opdracht van HIAB gerealiseerd door Damen Hydrauliek bv, vestiging Venray. Rayonmanager Ron Pijnenborgh: “Damen is een Hiab servicedealer met een rijke historie en jarenlange ervaring, dat maakte hen zonder meer geknipt voor deze klus.

Scania R580

De 118S is voor Fransen niet de eerste Loglift. “Ik kan geen exacte aantallen noemen, maar ik denk dat we in het verleden wel zo’n twintig á dertig Loglifts in ons bezit hebben gehad. Op dit moment rijden er drie houtwagens met Loglifts rond in ons bedrijf.” Fransen is altijd zeer tevreden geweest over de Loglift kranen. “Ook bij deze nieuwe 118S merk je weer dat hij enorm soepel draait. Andere kranen zijn nog wel eens schokkerig, maar deze Loglift laat zich wederom vloeiend bedienen. Dat maakt ons bijzonder tevreden met onze nieuwste aanwinst!”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *