MAN zuigt voor Van der Flier

Onderhoud aan kabels en leidingen op plekken waar een graafmachine niet kan komen? Dan is een MAN-grondzuigauto hét antwoord. Van der Flier B.V. in Winschoten, specialist in grondverzet, doet er goede zaken mee. In 2007 zette het bedrijf het eerste exemplaar in. Onlangs heeft MAN-dealer Sommerauer de vijfde grondzuigauto aan het bedrijf afgeleverd: een MAN TGS 28.480 BB 6×4.
MAN TGS 2nd gen
“Wij krijgen steeds meer opdrachten”, aldus Kor van der Flier, algemeen directeur van Van der Flier B.V. “Onlangs hebben we voor een woningbouwvereniging bij 120 huizen grond weggezogen zodat isolatie kon worden aangebracht. Op moeilijk bereikbare plaatsen is een grondzuiger ideaal. We hebben ook veel opdrachten uit de olie- en gaswinningsindustrie. De kans op beschadiging van kabels of leidingen is uiterst klein. In risicovolle gebieden is deze methode sneller en veiliger voor mens en omgeving.”

In 2007 koos Van der Flier voor MAN vanwege het stoere, robuuste uiterlijk van de truck. Van der Flier: “Dat past bij ons bedrijf en het soort werk. En de MAN TGS was leverbaar met een PTO die een heel hoog koppel kon leveren. Dat hebben we nodig om de turbines op gang te brengen. Het brandstofverbruik pakt in de praktijk ook gunstig uit en ten slotte zit onze dealer Sommerauer vlakbij. Die factoren speelden ook een rol om nu opnieuw voor MAN-grondzuigauto’s te kiezen.”

Een MAN-grondzuiger kan tot 25 meter diep en tot maar liefst 130 meter ver materiaal rond bijvoorbeeld leidingen, kabels, kelders en kruipruimtes wegzuigen. De eerste drie MAN-zuigauto’s bij Van der Flier leveren 440 pk vermogen. De twee laatste 480 pk. Een beetje extra vermogen komt van pas en doordat er een vermogensreserve is, pakt het brandstofverbruik nog gunstiger uit, zo merkt Van der Flier.
MAN TGS 2nd gen
De motoren van de MAN-zuigauto’s moeten vooral bij het op gang brengen van de turbines veel kracht leveren. Dat is het mooiste met een in de aandrijflijn geïntegreerde NMV-PTO, die MAN als een van de weinigen kan leveren. Een reguliere transmissie PTO kan rond de 600 Nm leveren. De NMV-PTO wordt zonder tussenkomst van een tandwielkast rechtstreeks door het vliegwiel van de motor aangedreven. Hierdoor heb je minder krachtverlies. Het maximumkoppel bedraagt maar liefst 1.300 Nm. Bovendien is zo’n 400 pk motorvermogen beschikbaar op de PTO. De zuigauto’s zijn voorzien van twee turbines, die via cycloontechnologie het verzamelreservoir vacuüm trekken, waardoor een gigantische zuigkracht ontstaat. Zelfs complete straatklinkers kunnen daardoor worden opgezogen.
De zuigauto is voor zeer uiteenlopende doelen geschikt. Alles wat door de slang van 250 mm doorsnede past, kan worden opgezogen. Ook voor het maken van (proef)sleuven en gaten, het vrij zuigen van boomwortels of kelders zijn de zuigauto’s uitermate geschikt.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *