Vezelhennep oogsten met een Claas Xerion 4000 Trac VC.

Een artikel van gastblogger Jaco de Rijk, ook wel bekend als de man achter de Claas Holland facebookpage.

Dun Agro uit Oude Pekela teelt sinds 1994 vezelhennep en heeft in totaal zo’n 1100 hectaren vezelhennep in Nederland en Denenmarken. Dun Agro teelt vezelhennep voor de vezels die in hennep zitten.

Het materiaal wordt onder meer gebruikt voor de bekleding van auto’s. Anders dan plastic is het natuurlijk en dus recyclebaar, met een goede geluidsisolatie. Het kan niet breken en heel belangrijk: als het kapot gaat, bijvoorbeeld bij een auto ongeluk, is het niet scherp. Van het hout van de hennep maak Dun Agro vezels die onder meer als strooimiddel in stallen worden gebruikt. Ook is het materiaal steeds meer in trek in de bouw.

Het oogsten gebeurt met een Claas Xerion 4000 Trac VC met een vermogen van 435 pk en banden van het merk Trelleborg met de maat 900_60R42 TM900 hige power. De Claas xerion 4000 Trac VC is uit gerust met het gps systeem van Claas en het gps, het beeld scherm( s10 )ook van Claas.

Voor de Xerion zit een maisbek van Claas, een Orbis 600 (6 meter). De stripper boven de de mais bek is ook 6 meter en wordt losgekoppeld voor transport. De bunker draait een slag en de zij kanten klappen plat voor transport.

De toppen van de plant gaan naar grasdrogerij Oldambt. Die maakt er eiwitrijke brok van. Het percentage eiwit ligt tussen 20 en 25 procent, dus veel hoger dan de 16 procent die bijvoorbeeld luzerne oplevert.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *