Ecomobiel 2014

Op 7 & 8 oktober jl. vond in het Rotterdamse Ahoy’ complex de vakbeurs Ecomobiel plaats. De beurs biedt praktische oplossingen om economischer en duurzamer om te gaan met mobiliteitsvraagstukken. Sinds 2013 is naast Ecomobiel een nieuwe vakbeurs gelanceerd: Ecologistiek, het platform voor duurzame innovatie in transport en logistiek. In twee dagen tijd bezochten ruim 4000 mensen beide beurzen. Een fractie meer dan in 2013.

De primeurs van de standhouders zijn tijdens Ecomobiel en Ecologistiek te talrijk om allen genoemd te worden. Bijzondere aandacht was er in ieder geval voor de Mercedes-Benz Ener-G-Force die voor het eerst in Nederland was te zien. Ook de indrukwekkende aanwezigheid van vijftig elektrische Nissan E-NV200’s was een eyecatcher eerste klas! Op het plein voor Ahoy’ stonden de Nissans opgesteld bestickerd in vele bedrijfsuitvoeringen.
Naast de vele bedrijfswagens was er ook volop ruimte voor allerlei andere soorten voertuigen. Van elektrische bakfiets voor het vervoer van 10! kinderen, tot de door waterstof aangedreven Hyundai ix35 FCEV.

Kortom, genoeg reden voor gastblogger René Henkes om je mee te nemen in de wondere wereld van de nieuwe mobiliteit:

Ecomobiel
E-trucks Europe uit Westerhoven (N-Br) was aanwezig met deze volledig elektrische E-truck! Natuurlijk herken je er onmiddellijk een DAF CF in, maar de ombouw naar volledig elektrische truck is dusdanig, dat er een eigen merknaam op mag worden geplakt. De ruim tien ton zware truck wordt aangedreven door een PEM 3-fase elektromotor met een vermogen van 150 KW (205 PK),

Ecomobiel
Fuso (Mitsubishi) showde de Canter Eco Hybrid, geïntroduceerd in 2012 op de IAA. Het bijzondere aan dit voertuig is, naast natuurlijk de diesel-elektrische aandrijving, ook het gebruik van een transmissie met dubbele koppeling.

Ecomobiel
De iYYo elektrisch aangedreven 8 persoons busjes zie je her en der al in het straatbeeld. Onder andere in de binnensteden maar ook bij ziekenhuizen of congrescentra komen deze voertuigen prima tot hun recht.

Ecomobiel
Dat ze in Noord Brabant weten hoe ze om moeten gaan met het milieu, bewees E-truck Europe al, maar het in Oosterhout gevestigde Emoss weet ook raad met elektrisch aandrijving! Met deze omgebouwde MAN Zero emission truck laten ze zien dat het in de binnensteden een stuk prettiger vertoeven is zonder dieseldampen.

Ecomobiel
Emoss toonde ook de CM Mission 150e. Deze bus wordt gekenmerkt door de opbouw van composiet in combinatie met een 100% elektrische aandrijflijn. De composiet-body kent een garantietermijn van maar liefst 10 jaar! Met een motorvermogen van 52 Kw is het mogelijk om een afstand te rijden van 160 km met een gelimiteerde snelheid van maximaal 100 km per uur.

Ecomobiel
De Citytransporter Pick Up Dubbel Cabine V22 E-Power is een naar ·· eigen normen ontwikkeld en Europees milieu gecertificeerde bedrijfswagen. Ze worden in opdracht geassembleerd bij de Dongfeng Sokon Motor Group (DFSK). De op twee na grootste autoproducent van Azië. Wellicht herken je de Suzuki Carry in dit model.

Ecomobiel
Als laadvermogen een belangrijk punt is kan Hytruck een volwaardig 18 tons chassis leveren. Met een GVW van maximaal 19 ton is deze elektrische vrachtwagen zelfs geschikt voor het zwaardere rolcontainer en pallet vervoer.

Ecomobiel

Ecomobiel

Ecomobiel

Ecomobiel

Ecomobiel
De Mercedes-Benz Ener-G-Force was toch wel de grote blikvanger op de beurs. De toekomstvisie van Mercedes voor een nieuwe G. Een van de interessante aspecten van het concept is de imperiaal. Hoewel het lijkt op een bagagerek is het eigenlijk de plek voor het opslaan van water. Dit kan dan vervolgens worden overgebracht naar een katalysator die waterstof creëert die de brandstofcellen van stroom voorziet. Het bereik van dit conceptuele systeem is 500 mijl Het systeem maakt gebruik van vier onafhankelijke motoren op elk wiel.

Ecomobiel
Een heuse primeur op de beurs was de introductie van de Euro 6 CNG motor in de FIAT Ducato.

Ecomobiel
Een heel bijzonder voertuig is deze H2A, oftewel ’s werelds zuinigste door waterstof aangedreven voertuig. Op 1 kilowatt/uur vermogen lukte het de studenten van de Hogeschool Amsterdam om een afstand van 428,51 km af te leggen. Je zou dus voor ongeveer 22 Euro aan elektriciteit de wereld rond kunnen rijden!

Ecomobiel
Rijkswaterstaat heeft de Hyundai ix35 FCEV inmiddels in het wagenpark opgenomen. De eerste in massaproductie gefabriceerde auto op waterstof.

Ecomobiel
RAVO uit Alkmaar showde vol trots z’n nieuwe 5-iSerie. Juist voor dit soort voertuigen, die vaak in binnensteden hun werk verrichten, is het belangrijk om te voldoen aan de nieuwste milieunormen. Vandaar dat deze nieuwe generatie veegmachines is voorzien van Euro 6 motoren.

Ecomobiel
Volgens de echte puristen is dit eigenlijk geen motorfiets, maar ik denk daar toch anders over! Met een topsnelheid van 177 km per uur en een actieradius van ruim 200 km, kan je toch best een aardig stukje toeren op deze Brammo Empulse R.

Ecomobiel
Een deel van de vijftig elektrische Nissan E-NV200’s die stonden opgesteld voor Ahoy’.

Ecomobiel
Heijnsdijk Electric Cars uit Bleskensgraaf (Niet te verwarren met de failliete sportwagenbouwer uit Eindhoven) stond op het buitenterrein met de volledig elektrisch aangedreven Smart Roadster. Het bedrijf is van plan een kleine serie Smarts om te bouwen tot elektrische auto.

Ecomobiel
De Chinese BYD E6 is inmiddels al een jaar op de Nederlandse weg te vinden. Een ruime gezinswagen die voldoet aan alle huidige maatstaven op het gebied van veiligheid (en dat is wel eens anders geweest met de introductie van Chinese auto’s!). De volledig elektrische BYD zou in principe 300 km moeten kunnen rijden voordat de auto weer moet worden opgeladen. Het blijkt dus toch handig te zijn dat BYD van oorsprong een accufabrikant is. Dan ontwikkel je eerst geschikte accu’s met een groot bereik en daar bouw je de auto omheen!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *