Bijzondere voertuigen uit de televisiewereld

Bijzondere voertuigen, soms vraag je je wel eens af wat dat zijn? Een limited edition van een Scania? Een oldtimer waar er maar een van over is gebleven? Of misschien wel het op maat gemaakte voertuig wat alleen maar op afgesloten terreinen rond gaat rijden? Hoe dan ook, bijzondere voertuigen hebben sowieso een bepaalde aantrekkingskracht op voertuigliefhebbers.
Als gastblogger wil ik (René Henkes, red.) jullie vandaag wat bijzondere voertuigen laten zien die worden gebruikt in de wondere wereld van de televisie. Met dank aan cameraman Alex van Knippenberg voor de foto’s!


De door het Amerikaanse bedrijf Chapman-Leonard Studio Equipment Inc. gebouwde Maverick mobiele camerakraan, is een typisch Amerikaans product. Degelijk, groot en eigenlijk hopeloos ouderwets! Maar toch, nog steeds in gebruik bij alle grote vooral Amerikaanse, televisie & facilitaire bedrijven. Met een gewicht van 5 ton is alleen de truck zelf al een redelijke zwaargewicht maar dan heb je ook wat. Een 4×4/6×6 aangedreven voertuig met besturing op zowel de voor als achteras. De truck is zowel benzine als elektrisch aangedreven waarbij razendsnel tussen beide aandrijvingen kan worden geschakeld i.v.m. de beeldstabiliteit/geluid.
Het hydraulisch platform waar de camera op bevestigd is, heeft een bijzonder tweede leven gekregen. In z’n vorige leven was de hefcylinder namelijk geplaatst als hefmechanisme voor het landingsgestel onder een B-52 bommenwerper! Degelijke techniek dus.


Dit is een zogenaamde R.A.T. Een wagentje wat veel gebruikt word bij onder andere golfwedstrijden. De basis wordt gevormd door een Canadees Toro chassis (bekend van o.a. grasmaaiers e.d.). Op dit chassis is een schaarlift gebouwd met daarop een cameraplatform. De R.A.T. kan door middel van stempels recht gezet worden waardoor het platform dan naar drie meter hoogte kan worden gebracht.


Ogenschijnlijk een gewoon golfkarretje, maar deze buggy’s zijn speciaal ontworpen voor televisiewerk Ze moeten namelijk sterk genoeg zijn voor het vervoeren van al het materiaal. Volgens de fabrikant krijgen ze door dit werk meer te verduren in een jaar dan een normale buggy in 10 jaar tijd!


De Olympia crane, type 2 gefabriceerd door Chapman-Leonard Studio Equipment Inc. is een veelgebruikt systeem tijdens sportwedstrijden e.d. Met deze kraan komt het werkplatform tot op drie meter hoogte en kun je de camera steeds op de lijn van de atleten/spelers plaatsen. Het wagentje wordt door een operator bestuurd, terwijl de cameraman/vrouw zijn werk doet.


Dezelfde Olympia crane, type 2, maar dan voorzien van 2 televisiecamera’s. De onderste is speciaal voor het maken van slowmotions aangebracht.

2 Comments

  1. Tom Megens 30 oktober 2014 Reply
  2. Patrick Hoogstra 31 oktober 2014 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *