ProRail kiest zeven Volvo FL 210 bakwagens voor ongevallendienst

Onlangs werden ze in gebruik genomen, zeven Volvo FL bakwagens voor de ongevallendienst van ProRail. De bakwagens worden vanuit zeven strategische punten in Nederland ingezet bij ongevallen of calamiteiten op en rond het spoor. Volvo Trucks-dealer Van Dijk Utrecht leverde de trucks.
Volvo FL 3rd gen
ProRail is verantwoordelijk voor de spoorweg infrastructuur in Nederland: aanleg, onderhoud, beheer en veiligheid. Als onafhankelijke partij verdeelt het de ruimte op het spoor, regelt alle treinverkeer, bouwt en beheert stations en legt nieuwe sporen aan. Ook onderhoudt het bedrijf bestaande sporen, wissels, seinen en overwegen. Een van de taken is de veiligheid op het spoor.

Voor de ongevallendienst heeft ProRail zeven Volvo FL bakwagens in gebruik genomen. Peter Damen, verantwoordelijk voor de outillagedienst en een van de coördinatoren van de ongevallendienst: “Wanneer er calamiteiten of incidenten plaatsvinden op of rond het spoor komen wij zo snel mogelijk in actie. Vanuit zeven punten in Nederland rukken we uit naar de plaats van het incident, dat kan een gestrande trein zijn, maar bijvoorbeeld ook een aanrijding met een wegvoertuig. Wij nemen de regie en werken samen met brandweer, politie en ambulancepersoneel.”

De Volvo FL bakwagens zijn compleet uitgerust. In de truck bevindt zich een kantoorruimte en alle mogelijk denkbare materialen, waaronder hydraulische apparatuur. Er is een 220 Volt-aggregaat en onder meer Wi-Fi-acces. “De trucks zijn compleet uitgerust om de veiligheid tijdens een calamiteit zo goed mogelijk te kunnen waarborgen. We hebben gekozen voor een lage opbouw, zodat we ook onder bijvoorbeeld fietstunnels door kunnen. Daarnaast zijn ze flexibel ingericht, waarbij we de vrijheid hebben om, als ons werk verandert, makkelijk de indeling in de truck kunnen wijzigen. Er is voorts gekozen voor een dagcabine, klein maar comfortabel. Motorisch hebben we gekozen voor de 210 pk sterke DK5 motor en, dat past bij dit werk, een automatische versnellingsbak.”

ProRail heeft sinds 1998 Volvo-trucks in gebruik. “In de loop van de jaren hebben we een uitstekende relatie opgebouwd met Van Dijk Utrecht. Zij begrijpen wat ons werk inhoudt en staan dag en nacht voor ons klaar. Dat zagen we ook terug in het advies voor deze nieuwe trucks. Hoewel we veel standaard oplossingen hebben zijn ze, zo ervaren we dat, voor ons op maat gemaakt.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *