’10 jaar Folk in de Wâlden’-festival was groot succes


Zoals aangekondigd gingen Hanna en ondergetekende gisteren naar het ‘10 jaar Folk in de Wâlden’-festival, dat georganiseerd werd in de mooie knusse ambiance van de Staniastate te Oenkerk. Doordat zowel Hanna als ik ’s middags nog moesten werken (en ik zelf nog maar net een paar uurtjes terug was uit Frankrijk) hebben we het middag programma gemist, toen we binnen kwamen vallen waren we precies op tijd voor het concert van Annemarieke Coenders in de kleine zaal.
Folk in de Wâlden
Annemarieke Coenders is een Groningse singer-songwriter met een heel afwisselend repetoire. Meest opvallend was een liefdeslied uit het perspectief van Zwarte Piet, ‘I am sitting on your roof’. Enkele nummers speelde ze samen met de al 50 jaar in het vak zittende Sido Martens. Elk nummer werd met veel humor aangekondigd en publiek wat de zaal voor het eind van het optreden verliet kreeg dat ook te horen, wat voor een leuke sfeer zorgde.

Folk in de Wâlden

Folk in de Wâlden

Folk in de Wâlden

Aansluitend was het concert van Ernst Jansz (bekend van oa Doe Maar) in de grote zaal. Waarbij groot relatief is, de zaal was bomvol! Begeleid door Guus Paat op verschillende snaarinstrumenten en Richard Wallenburg op bas speelde hij vooral nummers van zijn CD ‘Dromen van Johanna’, met door hem zelf vertaalde liedjes die oorspronkelijk door Bob Dylan geschreven en uitgevoerd zijn. Nu zijn Bob Dylan zijn liedjes luisterliedjes, en komt Dylan er zelf ook gewoon voor uit dat hij niet de beste zanger aller tijden is. Vertalingen van Dylan werken dus gewoon, dat wist ik al van het Frysk, maar nu dus ook van het Nederlands. Puur genieten, en door de verhalen tussendoor ook zeer leerzaam.

Het concert van Itchy Fingers kon niet doorgaan door plotselinge familie-omstandigheden bij de helft van het duo. Gelukkig voor het publiek was er een oplossing gevonden. De overgebleven helft van het duo, Erik de Jong, trad samen met Annemarie de Bie op. Ze zetten een heel sterk optreden neer, zeker als je bedenkt dat ze 24 uur eerder nog niet eens wisten dat ze deze dag samen op zouden treden. Vooral Annemarie stal de show, zoals Hanna opmerkte ‘die heeft zeker een clown gegeten als ontbijt’. In haar mimiek en humor had ze wel wat van Brigitte Kaandorp, maar dan knapper en met meer muzikaal talent (sorry mevrouw Kaandorp!) De muziek was een fijne afwisseling van eigen geschreven nummers en Ierse dansmuziek. Tot teleurstelling van Annemarie dansen Friezen niet (wat heerlijk om eens een keer niet de enige op een festival te zijn die niet danst trouwens! Hopelijk krijg ik daar voortaan nu wat meer begrip voor, dat is cultuur hier), maar een soort headbangen voor bejaarden terwijl je keurig op je stoel bleef zitten werd gelukkig ook goedgekeurd.

Als laatste band/hoofdact van de avond trad Shantalla op. Door Joe Hennon, de gitarist van deze band, werden we op dit evenement gewezen, wat voor ons de reden was zaterdag naar Oentsjerk af te reizen. De band bestaat uit Ieren en Schotten die voornamelijk in België wonen. Als zangeres Helen Flaherty spreekt geeft dat een erg leuk effect. Ze wisselt haar rauwe schotse accent af met het zachte Vlaams, als ze switchte van Engels naar Nederlands en andersom. Shantalla speelt vooral Keltische folk, zowel eigen geschreven werk als traditionals. De eigen nummers hebben soms bizarre titels, zoals ‘Donkey ride in the sky’, geïnspireerd door een vlucht met Ryan Air, waar de schrijver zijn vrouw ontmoette. Een mooi moment van het optreden was toen bij één van de nummers Annemarie de Bie, zelf een fan van de band, op het podium werd uitgenodigd. Het was een nummer met publieksparticipatie, door deze gouden zet van Helen Flaherty ging het publiek zowaar meedoen, iets wat je in een zaal met Friezen zelden meemaakt.

Mocht dit evenement in de toekomst weer georganiseerd worden, zorg dan dat je op tijd kaarten reserveert, er zijn maar 200 plaatsen beschikbaar, maar dit wil je als folkliefhebber toch echt niet missen. Een bedankje aan Freek Nijland en zijn team voor het organiseren is wel op zijn plaats. Tot slot nog even een opmerking: de bijgevoegde filmpjes zijn ter illustratie van youtube geplukt, als je over zo’n filmpje meer wilt weten moet je er even op dubbelklikken (en als je hem af wilt spelen één keer klikken maar dat is nogal wiedes).
Folk in de Wâlden

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *