Hudson uit 1912 bij 30e Oldtimer Elfstedentocht

Eén van de oudste deelnemers van de 30 Oldtimer Elfstedentocht afgelopen weekend was een Hudson 33 uit 1912. Hij reed vlak voor de bezemwagen uit toen ik hem op de foto kreeg, maar was zeker het wachten waard. De komende dagen zal elke dag één merk dat meereed bij de Elfstedentocht voor het voetlicht verschijnen. Dit was (voor zover ik weet) de enige Hudson, daarom voor deze auto speciale aandacht. De eigenaar, die de auto zelf uit Amerika geïmporteerd heeft, was zo vriendelijk me wat aanvullende informatie te sturen:

Dit is een Model 33 uit 1912. De auto is nieuw gekocht (gedocumenteerd) door W.C. Fields, een Amerikaanse komiek. Daarna heeft hij de auto verkocht aan MGM studios in Hollywood (ook gedocumenteerd) waar de auto vermoedelijk gefigureerd heeft in enkele films. Echter heeft MGM gedurende deze periode (ca 1920 tot 1940) ongeveer 3500 films gemaakt dus is het haast onmogelijk om er achter te komen of dit werkelijk zo is.

Toen is de auto verkocht aan een privé eigenaar in midden-Amerika. Deze heeft de auto tot 2010 gehouden. In deze periode heeft hij zelf de auto ca. 3x gerestaureerd omdat hij er verschrikkelijk veel mee gereden heeft. We hebben foto’s dat hij er mee in California staat, in Nova Scotia, New York en alles over de weg (geen trailers).
De restauratie is van een kwaliteit zoals ik zelden gezien heb. De motor loopt als een zonnetje en afstanden zoals de Elfstedentocht is geen enkel probleem.

Technische gegevens: Het is een Model 33 met een 4-cylinder motor met onderliggende nokkenas (zijklepper). Er zit een dubbele ontsteking op met 2 bougies per cylinder. Eentje door de magneto bediend en de andere door een bobine. Dit was ivm. betrouwbaarheid omdat accu’s nog niet geweldig waren vroeger. De magneto loopt hij minder mooi op maar wel zonder externe stroombron.
Het typenummer komt van een geadverteerde 33pk-motor. Daarmee haalt de auto een topsnelheid van ca 90kmpu in deze carrosserie. De Model-33 in roadster variant noemden ze mile-per-minute omdat deze 60mph kon rijden. De motor hangt aan een handgeschakelde 3-versnellingsbak.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *