30e Oldtimer Elfstedentocht: Citroën

In de reeks automerken bij de 30e Oldtimer Elfstedentocht: Citroën. André Citroën zijn Antwerpse (wat toen nog in Nederland lag) opa heette Limoenman. André zijn vader vond dat een stomme naam en veranderde het naar Citroen. André zelf wilde de naam wat verfransen, hij was een echte Parijzenaar, en voegde puntjes op de e toe. In 1905 begon hij een tandwielfabriek, waar ook het logo van de dubbele chevrons vandaan komt. Dat de tandwielen ook op korporaalsstrepen lijken was daarbij mooi meegenomen. In 1919 werd de eerste auto gebouwd. Ik hoef jullie niet te vertellen welke legendarische modellen de 100 jaar daarna zouden volgen. In 1974 gaat Citroën failliet, waarna het op aandringen van de Franse regering wordt samengevoegd met Peugeot tot PSA.

One Response

  1. Johannes de Vreeze 3 juni 2015 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *