FTF, een fascinerende vrachtauto ~ Ton Spaansen


Titel: FTF
Subtitel: een fascinerende vrachtauto
Auteur: Ton Spaansen
Uitgeverij: Nooteboom Trailers
Jaar eerste druk: 2010
ISBN: nvt
Land van oorsprong: Nederland
Formaat: 23×29 cm, waar mogelijk in kleur, hardcover, 200 pagina’s
Aanschafprijs: €25,00
Te koop bij: Willem Kuiper

Het eerste FTF boek van Ton Spaansen heeft me een slapeloze nacht bezorgd…. Ik zou nog even snel het eerste hoofdstuk lezen voor het slapen gaan. Tegen de tijd dat ik het boek weer terug legde op het nachtkastje was ik een paar uur en 17 hoofdstukken verder. En toen moest het mooiste van het boek nog komen, het achttiende en laatste hoofdstuk van het boek is een zo goed als compleet foto-overzicht van de eerste 404 gebouwde FTF’s!

Dit is het derde boek wat over FTF is verschenen. De eerste twee stonden hier al in de kast, je vraagt je af wat er nog meer over een toch relatief klein merk te vertellen valt. Dat was dus nog heel wat, ik heb genoten van de mooie verhalen, altijd aangevuld met prachtig beeldmateriaal. De foto’s zijn niet altijd van de beste kwaliteit, maar Ton Spaansen heeft het wel maar even mooi voor elkaar gekregen al deze foto’s bij elkaar te krijgen. Waar de vorige twee boeken vooral uit het perspectief van de liefhebber en de fabriek zelf werden geschreven, dit boek is duidelijk met de bril van een transportondernemer gemaakt. Ton Spaansen reed toen hij nog chauffeur in het familiebedrijf was zelf met een FTF. Tegenwoordig heeft hij een flinke collectie van dit merk, die te zien zijn in zijn eigen FTF museum. De truck die hij het vaakst meeneemt naar oldtimermeetings is nota bene dezelfde truck waar hij ooit op reed bij Spaansen, die hij per toeval terug heeft gevonden.

Onlangs is ook het tweede deel van dit boek uit gekomen, nu over de trucks met de ‘nieuwe’ Motor Panels cabine, een type wat ik persoonlijk nog mooier vind dan de ‘oude’, maar dat heeft natuurlijk te maken met dat dat een truck uit mijn jeugd is, waar de oude toch vaak van voor mijn tijd zijn. Hoe dan ook, ik kan niet wachten tot ik mijn hand op dit nieuwe boek kan leggen, zodat die me ook weer een slapeloze nacht kan bezorgen.

6 Comments

  1. Joris Smits 17 augustus 2015 Reply
    • Jeroen van Mierlo 17 augustus 2015 Reply
  2. Frank 17 augustus 2015 Reply
    • admin 17 augustus 2015 Reply
      • Tom 21 augustus 2015 Reply
  3. Tom 21 augustus 2015 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *