Typenkompass PistenBully


Titel: Typenkompass PistenBully
Subtitel: Die Raupen der Kässbohrer Geländefahrzeug AG seit 1969
Auteur: Helmut Kanzler
Uitgeverij: Motorbuch Verlag
Jaar eerste druk: 2015
ISBN: 978-3-613-03759-5
Land van oorsprong: Duitsland
Formaat: 14×21 cm, fullcolor, paperback, 144 pagina’s
Aanschafprijs: €9,95
Te koop bij: Technik Museum Sinsheim

De Typenkompass over de PistenBullys wijkt licht af van de andere delen uit deze zelfde reeks. In plaats van één pagina krijgt elk type twee pagina’s tot haar beschikking voor de tabel met technische gegevens, twee foto’s en een kort verhaaltje er bij. Kässbohrer was een zeer veelzijdig bedrijf, tot de boel in 1995 plofte. Sinds die tijd is Kässbohrer Geländefahrzeuge AG, het bedrijf dat de PistenBullys bouwt en bouwde, een zelfstandig bedrijf dat behalve de naam niets meer te maken heeft met de bus- en de trailerfabrieken. Tot 1995 liep het design van de PistenBullys nog aardig in de pas met de bussen, tegenwoordig hebben ze een wat futuristischer uiterlijk.

Het boek is in drie hoofdstukken verdeeld. Het overgrote deel gaat over de Alpine machines, inclusief steile wanden versies met een lier en de uitvoeringen voor onderzoek op de Zuidpool. Het tweede hoofdstuk gaat over ‘Loipenmachinen’, iets compactere PistenBullys voor het uitfrezen van Langlaufroutes. Tot slot is er nog een hoofdstuk met enkele specials, zoals bijvoorbeeld legervoertuigen en voertuigen als alternatief voor de gezinsauto voor mensen die afgelegen wonen.

Over het algemeen is het een heel fijn en leerzaam boek. Natuurlijk blijven er altijd kleine ergernissen, zoals foto’s die over twee pagina’s gedrukt zijn (niet mooi) en het in ieder verhaal noemen hoeveel er van dat type gebouwd zijn. Dat was nu typisch iets geweest wat gemakkelijker in de tabel bij dat verhaal had gekund. Maar de eindconclusie voor dit boek is toch positief. Het gaat over een voertuig wat hier in Nederland niet vaak te zien is (ik gok dat meer dan de helft van de in Nederland aanwezige exemplaren hier in het dorp staan, omgebouwd voor de rietoogst), dus niet iedereen zal het evenveel interesseren, maar ik vind het een leuke aanvulling op de collectie.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *