Jahrbuch Lastwagen 2015


Titel: Jahrbuch Lastwagen 2015
Auteur: Bernd Regenberg
Uitgeverij: Podszun
Jaar eerste druk: 2014
ISBN: 978-3-86133-737-9
Land van oorsprong: Duitsland
Formaat: 17×24 cm, waar mogelijk in kleur, paperback, 141 pagina’s
Aanschafprijs: €14,90
Te koop bij: Podszun en iedere Duitse boekhandelaar met een fatsoenlijk assortiment truckboeken

Ieder jaar in oktober komt de Duitse uitgever Podszun met een hele reeks jaarboeken. Eén van de langst lopende reeksen in die serie is het Jahrbuch Lastwagen, tradtioneel samengesteld door Bernd Regenberg. Dat het periodiek verschijnt is niet de enige overeenkomst met een tijdschrift: ieder hoofdstuk bespreekt een totaal ander onderwerp.

De onderwerpen in het boek voor 2015 zijn stuk voor stuk erg interessant. Het eerste hoofdstuk gaat over ‘Die Bocholter Transport-Gesellschaft Fledberg & Sohn’, een transportbedrijf dat ook vaak in Nederland te vinden is. Hoofdstuk twee gaat over (het materieel van) de Duitse supermarktketen Edeka. Ook hoofdstuk drie gaat over het wagenpark van een bedrijf door de decennia heen, in dit geval brouwerij G.A. Bruch uit Saarbrücken. Hoofdstukken vier en zes bevatten actuele foto’s, maar gaan alsnog voornamelijk over oldtimers. Deze foto’s zijn namelijk gemaakt in respectievelijk Montevideo (hoofdstad van Uruguay) en de Andes. Waar er in Uruguay een flinke mix aan voertuigen te vinden is, is in de Andes Volvo veruit het populairst. Maar het wordt nergens saai, de Volvo’s stammen uit alle naoorlogse decennia. Traditioneel wordt er in één van de hoofdstukken ook een opbouwer behandeld, dat is in 2015 tankbouwer Hagemann uit Beckum. Het laatste hoofdstuk gaat tenslotte over gietasfalt, Een bestratingsmethode waar je niet bepaald schoner van wordt. Bovendien heeft de gebruikte apparatuur nog wel eens de neiging spontaan in de brand te vliegen. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

De jaarboeken van Podszun kun je eigenlijk ongezien kopen, je krijgt ieder jaar weer waar voor je geld, de moeite waard voor een ieder met interesse in oude trucks.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *