Met de LABO door de Noordwesthoek van Friesland


Titel: Met de LABO door de Noordwesthoek van Friesland
Auteur: Melle C. van der Goot
Uitgeverij: Friese Pers Boekerij
Jaar eerste druk: 2014
ISBN: 978 90 330 386 8
Land van oorsprong: Fryslân (Nederlandstalig)
Formaat: 23×23 cm, zwart-wit, hardcover, 119 pagina’s
Aanschafprijs: €14,95
Te koop bij: de betere boekwinkel

De provincie Fryslân kende in het midden van de vorige eeuw vele openbaar vervoerbedrijven. De NTM, NOF, LAB en de ZWH zijn daar voorbeelden van. Melle van der Goot uit Ruigahuizen maakte al eerder een boek over de ZWH, in dit boek richt hij zijn pijlen op de LABO, de Leeuwarder Auto Bus Onderneming, met vestigingen in (uiteraard) Leeuwarden en Minnertsga (later Mooie Paal).

De LABO werd in 1924 opgericht door Hendrik Tolman en verzorgde direct vanaf het begin al met name ritten in het Noordwesten van Fryslân. Het bedrijf heeft hard voor haar plekje op de markt moeten strijden, de Tweede Wereldoorlog maakte het exploiteren van een busbedrijf er ook niet bepaald makkelijker op. Ondanks dat hield men het toch nog vol tot 1971, toen de Friese busbedrijven fuseerden tot de FRAM.

Boeken over bussen hebben nogal eens de neiging te vervallen in opsommingen van wagenparklijsten en kopietjes van dienstregelingen. Waarschijnlijk erg interessant voor busfetisjisten, voor de lezer met een wat bredere interesse echter een verschrikking. Gelukkig is dit boek NIET zo’n boek, hij staat vooral bomvol met grote foto’s van vaak goede kwaliteit van het wagenpark. Uiteraard staat er ook de nodige tekst in het boek, maar dat verzand nergens in oeverloos gezemel, het blijft altijd interessant, de auteur blijft bij de feiten.

Een van de feiten die ik zelf erg leuk vond: de LABO was sinds 29 maart 1958 de eigenaar van het Dieselmotorenbedrijf, de DAF dealer in Leeuwarden. Directeur Louw Tolman staat ook aan de wieg van de DAF bussen met de motor achterin, die Tolman samen met DAF en Smit ontwikkelde nadat hij dit concept in Duitsland had gezien.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *