Autonome elektrobus in Appelscha

In Appelscha vindt aanstaande zaterdag (17 oktober) het evenement E-motion plaats. Alles op het gebied van elektrisch rijden (fietsen, brommers/scooters, motoren, schepen en auto’s) kan je hier zien en uitproberen.
Gastblogger René Henkes had vandaag de mazzel dat hij even in Appelscha moest zijn en de primeur van de E-motion dag al vast kon leggen!
Ligier EZ10
Het gaat om de Ligier EZ10, ook wel VIPA genoemd. Dat is een autonoom elektrisch busje dat op één lading ongeveer acht uur zou kunnen rijden. Van oorsprong is de EZ10 niet zelfrijdend, maar inmiddels zijn ze zo aangepast dat ze autonoom kunnen rijden. Het wagentje bestuurt ‘zichzelf’ met hulp van gps, 3d-beeld en een radarsysteem. Ze kunnen niet harder dan 50 kilometer per uur en gaan niet de snelweg op.

De gemeente Ooststellingwerf is in de race om een van de projecten binnen te halen waarbij deze wagentjes, bij wijze van proef, gewoon op de openbare weg mogen rijden. Juist om de leefbaarheid op het platteland te vergroten zou dit een van de oplossingen kunnen zijn. Tenslotte vergrijst de bevolking en zijn er steeds minder voorzieningen in de kleine dorpen en buurtschappen. Door het gebruik van dit soort nieuwe manieren van vervoer denkt de gemeente te voorzien in de behoefte van deze groep mensen.
Ligier EZ10
De provincie Gelderland heeft echter de wereldprimeur voor de proef waarbij deze wagens ook daadwerkelijk op de openbare weg mogen rijden. Eind 2015 start men met een pilot met twee Ligier’s EZ10 tussen station Ede-Wageningen en de campus in Wageningen. In januari 2015 heeft de ministerraad ingestemd met een wetswijziging waardoor zelfrijdende voertuigen worden toegelaten op de Nederlandse wegen. De regering wil dat Nederland een gidsland wordt in zelfrijdende voertuigen. Naast de Gelderse pilot komt er dus wellicht een proeftraject in de Gemeente Ooststellingwerf. Inmiddels zijn er ook plannen om met autonoom vrachtverkeer in de Rotterdamse haven te gaan proefrijden.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *