Terberg toont Bucher wereldprimeur – Robert Baarda

Precies tussen twee mooie lentedagen in vond in Maarsbergen de presentatie plaats van de Bucher CityCat VR50e. Deze unieke zero emissie wegdekreiniger is een wereldprimeur en resultaat van een goed gelegde puzzel.

Buiten regende het pijpenstelen, binnen complimenten. De wereldprimeur werd gevierd met vertegenwoordigers van partners, klanten en pers. Het informatieve deel werd gevolgd door de symbolische overhandiging aan trotse eigenaar Harry Burggraaf van VeegMij uit Leerdam.

Terberg Enviromental leverde klantspecifieke wensen voor een zero emissie wegdekreiniger aan bij het Zwitserse Bucher. Deze ervaren fabrikant van veeg- en reinigingswagens ging op basis van bestaande dieselvoertuigen aan de slag. Met de welbekende Zwitserse precisie werd niet alleen de dieselaandrijving vervangen, maar het hele hart van het compacte voertuig werd leeggehaald om deze zeer efficient opnieuw in te richten. Door een rigoureuze onderhuidse aanpak werd het mogelijk een maximaal accupakket te plaatsen voor levering van maar liefst 137kWh. Dat vermogen is ook mogelijk door de hele aandrijving zo optimaal te laten functioneren. Hierin claimt leverancier Terberg voorop te lopen ten opzichte van de concurrentie. In combinatie met een 70kW snellader is dit reinigingsvoertuig in staat flinke werkdagen van 8 à 9 uren te maken. Laat dat tot nu toe nou net het grote struikelblok zijn in dit specifieke marktsegment. In een wereld waarin zero emissievoertuigen steeds belangrijker worden, zeker voor de overheid, is deze Bucher dus een baanbrekend voertuig.

Terwijl de buienradar zich nog steeds onderdompelt in nattigheid, blijkt dat DeKorne de geïntegreerde wegdekreiniger met hogedruk watersysteem levert. Deze Zeeuwse machinebouwer doet dat met een uniek hefsysteem en een maximale waterkracht van maximaal 200 bar. De Bucher VR50e heeft een waterreservoir van 880 liter en is al met al in staat flink wat wegdek met een gecontroleerde lokale bui te reinigen. Daar kan moeder natuur niet tegenaan. Wat dat betreft kunnen er gerust van een wonderlijke machine spreken,

Voorop zit het veegsysteem met een beweegbare derde veegarm voor het stevige poetswerk. Tussen de twee getrokken standaard borstels aan de voorzijde zit een rechte zuigbuis voor optimaal effect en zuigvermogen. Ik zou bijna willen zeggen: “Miele; eat your heart out” met je “Er is geen betere. En dan brengt de vierwielgestuurde VR50e ook nog een machinistencockpit met optimaal zicht, intuïtieve bediening met zich mee. Je zou er toch bijna eentje aanschaffen voor privé gebruik. Heerlijk om je eigen zooi en sores mee op te ruimen en met het hoogkiep systeem in een zwart gat te dumpen. Zou toch mooi zijn. En daarna met het ‘Tra la la la, tweedle dee dee dee’ muziekje op je soundsystem langs terrasjes cruisen.

Lijkt me prima mogelijk. Zeker nu de dagen na de introductie de buien als sneeuw voor de zon lijken te zijn verdwenen. Ik zie een causaal verband. Ik dicht de Bucher VR50e nu zelfs magische krachten toe. Ok, ik draaf door, maar zo heb ik als schrijver wel mijn eigen puzzel gelegd. Klaar om af te ronden. Veeg mij maar op.

Tekst en foto’s Robert Baarda.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *