Truckland levert vijf zeer speciale DAF LF bakwagens aan Sanquin


DAF LF Euro 6
Nadat zij als beste uit de aanbesteding kwamen, leverde Truckland afgelopen week de laatste van vijf DAF LF chassis met op zonne-energie werkende geconditioneerde laadbakken van Carrosseriefabriek Harderwijk aan Sanquin. Onder Sanquin valt ook de Bloedbank, waarvoor deze vijf nieuwe trucks grotendeels gaan rijden.
DAF LF Euro 6
Belangrijkste uitgangspunt voor de aanschaf vormde de wendbare Euro 6 bakwagens met een stille generator voor de conditionering van de laadruimte. Meerdere partijen meldden zich voor deze aanbesteding. Na weging van alle factoren volgde de gunning aan Truckland Noord-Holland uit Amsterdam. Zij offreerden een 12 tons DAF LF 210 FA 4×2 met slaapcabine, 6-traps AS-Tronic versnellingsbak met Hill Start Aid functie plus extra lampen en een luchthoorn. Om te voldoen aan de wens van een stille laadbakconditionering leverde Carrosseriefabriek Harderwijk een laadbak van 5,70 meter met achterlaadklep en Sol(c)ar zonnecellen op het complete dak. Deze verzorgen de energie voor het koel-/verwarmingssysteem in de bak en doen dat zonder aparte compressor of generator aan de automotor. In voorkomende gevallen voedt ook de dynamo van de motor de separate accu’s van het systeem. Tevens is de koeling afgevuld met een volledig natuurlijk koudemiddel, waardoor het totale voertuig een milieuvriendelijke en stille oplossing is met lage exploitatiekosten. De vijf nieuwe DAF’s worden vooral ingezet voor het vervoer van de Bloedbank. Dergelijke transporten vragen een temperatuur in de laadruimte van 2 – 8 graden of 15-25 graden Celsius en deze combinatie kan daar milieuvriendelijk en stil voor zorgen. De slaapcabines zijn noodzakelijk omdat deze trucks ook regelmatig op pad zijn in België, Frankrijk en Finland. Omdat de trucks overal moeten kunnen laden en lossen zijn een compacte afmetingen een kleine draaicirkel van belang. De keuze voor de Euro 6 spreekt voor zich. Het is de meest schone techniek van dit moment, die past bij de inzet van het voertuig.
DAF LF Euro 6
In totaal zijn er circa 100 wagens in bedrijf bij Sanquin. Door de verdere centralisatie van de transportactiviteiten van Sanquin neemt zowel het aantal kilometers per rit als de omvang van de transporten toe. Dit maakte de aanschaf van de nieuwe bakwagens noodzakelijk. Na afname van het bloed in de over het land verspreide centra, verzorgen de DAF’s het transport van de speciale rolcontainers naar de bewerkingscentra. In deze bewerkingscentra wordt alles getest, bewerkt en verder gedistribueerd. Verder verzorgen de trucks ook het vervoer van de benodigde materialen naar de circa vijftig donorcentra. Sanquin ervaart het als positief dat men als Nederlands bedrijf nu ook met Nederlandse trucks rijdt. Dat was geen uitgangspunt maar vormt wel een mooie bijkomstigheid.
DAF LF Euro 6

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *