Jahrbuch Unimog & MB-trac 2016


Titel: Jahrbuch Unimog & MB-trac 2016
Auteur: Günther Uhl, Stefan Bodynek en Blaise Schlienger
Uitgeverij: Podszun
Jaar eerste druk: 2015
ISBN: 978-3-86133-783-6
Land van oorsprong: Duitsland
Formaat: 17×24 cm, waar mogelijk in kleur, paperback, 141 pagina’s
Aanschafprijs: €14,90
Te koop bij: Podszun en iedere Duitse boekhandelaar met een fatsoenlijk assortiment

Ieder jaar in oktober komt de Duitse uitgever Podszun met een hele reeks jaarboeken. Dat het periodiek verschijnt is niet de enige overeenkomst met een tijdschrift: ieder hoofdstuk bespreekt een totaal ander onderwerp. Van Sinterklaas kreeg ik dit jaar het jaarboek over Unimog en MB Trac.

Günther Uhl maakte een verhaal over MB-trac in de bouwsector. Met name de graaf-laad-combinaties met mega-cabine vond ik erg interessant. Stefan Bodynek leverde een artikel over diverse Zweiweg-Unimogs (die zowel op het spoor als op de weg kunnen rijden) die hij, tot grote ergernis van zijn gezin, kon fotograferen bij een vakantie in Berlijn. Het derde hoofdstuk is van de hand van de derde auteur, Blaise Schlienger, dit gaat over MB-tracs als trekvoertuig. Meestal trekt hij dan een trailer voor transport van een graafmachine, of twee flinke karren met vers geoogste producten. Vervolgens een hoofdstuk over de Winterdienst in het Bergischen Land, zelfs met enkele UX100‘s. De brandweer mag ook niet ontbreken in het boek, naast een hoofdstuk over de Interschutz is er ook een verhaal over de brandweer-Unimogs van Freiwillige Feuerwehr Neuhaus im Solling. Er is vooral veel aandacht voor de U20 van dat korps. Blaise Schlienger vertelt ook een groot verhaal over zijn eigen Unimog 2010 uit 1951. Het laatste hoofdstuk is een fotocompilatie van Baureihe 406.

Dan heb ik nog één hoofdstuk niet genoemd, mijn persoonlijke favoriet. Dat is het hoofdstuk over Hellgeth Fahrzeugbau. Dit bedrijf is in 2000 ontstaan uit de truck trial activiteiten van Andreas en Jürgen Hellgeth. Tegenwoordig bouwt men niet alleen nog trail-trucks, maar ook Unimogs voor andere takken van de autosport, bijvoorbeeld voor rally’s, waaronder Dakar. Maar ook voor andere specials op Unimog-basis kun je bij de broers terecht. Je moet dan wel even geduld hebben, het bedrijf is zo gevraagd dat er nogal een wachtlijst is.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *