Tom Coronel: Dakar, I love it, I hate it

Vanavond om 22:40 is op RTL7 de film ‘Dakar, I love it, I hate it’ te zien. Robert Baarda was bij de perspremière, hieronder zijn bevindingen.
Dakar, I love it, I hate it Dakar, I love it, I hate it Dakar, I love it, I hate it Dakar, I love it, I hate it
Wat mooier dan op een druilerige dinsdagmiddag van Rotterdam naar Utrecht te gaan en je in een bioscoopzetel neer te zetten om de perspremière van de documentaire ‘Dakar,I love it, I hate it’ te bekijken. RTL7 organiseerde speciaal voor de pers in het CineMec te Utrecht een vertoning van deze docu over het avontuur van Tom Coronel in de Dakar rally van 2015. Uw verslaggever van dienst had moeite om het bioscoopcomplex te vinden en zie hier: meteen voel ik een diepe verbinding met Tom. Immers, ook hij moet het alleen doen in het vinden van de juiste route. Hij in de Dakar met z’n buggy en ik in m’n uppie in m’n Up. Een handvol journalisten, Tom&Tim Coronel, Allard Kalff en wat belangrijke regelateurs plus assistentie vormen het gemoedelijke gezelschap rond een typisch sfeerloze bioscoopbar waarachter een vriendelijke dame ieder die het wil voorziet van consumpties. Kortom: ik ben op tijd binnen en kan niet wachten op de start van de docu. Na een interview van Tim&Tom en de zenderbaas van RTL7 door Allard Kalf, dimt het zaallicht en start de film.

Binnen twee minuten wordt je als kijker meegenomen in dat wat de Dakar zo speciaal maakt: het avontuur waarin mens en machine de strijd aan gaan met de elementen. Prachtig beelden zoals de organisatie die maakt zijn perfect versneden met de beelden die Tom Coronel zelf heeft opgenomen en maken het een prachtig beelddocument. Tom heeft naast zijn racetalent ook een talent voor filmen. Op een gegeven moment zet hij zijn buggy boven op een bergkam stil om het prachtige uitzicht en weids landschap in bewegend beeld te vangen. Dat gevoel voor momentum en beeldbelang zullen maar weinig deelnemers aan een rallyraid hebben. Ze komen er tenslotte om te racen. Nu is er sprake van een docu die zelfs zonder de voice-over al het kijken waard is. De door Tom ingesproken teksten zijn echter van grote toegevoegde waarde. De vertelling in beeld en tekst is prima in evenwicht. Als kijker voel je de moedeloosheid als er weer tegenslag is, maar ook de wil om door te gaan en nooit op te geven. Alle ups en downs doen de hoofdpersoon in een emotionele achtbaan geraken en daarbij is het een fijn dat Tom zelf de voice-over heeft ingesproken. Daar heeft de man dus ook al talent voor! Het geheel voelt daardoor nog persoonlijker dan het verhaal al is en als kijker beleef je zijn avontuur maximaal mee.

Kortom: er is hier sprake van een uniek document waarvan iedere Dakar liefhebber zal smullen. Ik denk zelfs dat een veel breder publiek gepakt kan worden door ‘Dakar, I love it, I hate it’. Een must see wat mij betreft! En is er dan niets negatiefs over te zeggen? Nou, vooruit dan maar: wat zullen de reclamebreaks vervelend zijn! Dan heb ik in ieder geval mazzel gehad; geen breaks in het CineMec. Wel een colaatje na en met een groot gevoel van waardering en respect voor Tom Coronel en de makers van de documentaire, stap ik in m’n Up en stort mij in een eigen avonduur-avontuur: ‘File, … I hate it’ .

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *