Eerste Volvo FE CNG huisvuil-inzamelingstrucks voor Dar

Dar heeft de primeur met de eerste twee Volvo FE CNG trucks in Europa. De Volvo FE chassis zijn voorzien van respectievelijk een VDK kraak-persopbouw en een Haller zijladersysteem. De nieuwe Volvo FE CNG inzamelingstrucks passen uitstekend in het mvo en duurzaamheidsbeleid van Dar. De trucks werden geleverd door Volvo Trucks-dealer BAS Nijmegen.
Volvo FE 2nd gen
Ron Frederiks, manager uitvoering van Dar: “In onze missie staat dat wij onze regio de schoonste van Nederland maken door het uitstekend organiseren en uitvoeren van afvaltaken, reiniging en het beheer van de openbare ruimte. Bovendien doen we dat maatschappelijk verantwoord en samen met betrokken medewerkers, partners en burgers. Wil je deze missie echt gestalte geven dan zal je op alle facetten van de bedrijfsvoering duurzaamheid tot norm moeten verheffen. Dat is onder meer ook de reden om te kiezen voor CNG als brandstof. De Volvo FE is uitgerust met een nieuwe 9-liter Euro 6-gasmotor, voorzien van bougieonsteking en automatische transmissie.
Met de Volvo FE CNG wordt de milieubelasting aanzienlijk minder, omdat aardgas voornamelijk bestaat uit methaan, dat reukloos is bij verbranding en zeer lage concentraties schadelijke deeltjes bevat.”
Volvo FE 2nd gen

Verlagen CO2 footprint

De Volvo FE CNG wordt aangedreven door een nieuwe 9-liter Euro 6-gasmotor met bougieontsteking die 320 pk en 1356 Nm koppel levert. Dankzij de geheel automatische transmissie behoudt de truck dezelfde uitstekende rijeigenschappen en productiviteit als de Volvo FE met dieselmotor. De automatische transmissie geeft ook een snellere respons van de aandrijflijn. Jan Schouten, Dealer Sales Manager Volvo Trucks: “Met de introductie van de Volvo FE CNG zet Volvo Trucks een belangrijke stap in het verlagen van de CO2-uitstoot. Wanneer de gebruikte methaan een biogas is (groen gas), dat wil zeggen op basis van biologische materialen, is de uitstoot van CO2 ruim zeventig procent lager dan van een dieseltruck. En dat betekent een grote winst voor het milieu. Daarnaast zorgt de lage uitstoot van schadelijke deeltjes zoals roet en het lagere geluidsniveau juist in de stad voor een forse verbetering van de leefomgeving. De Volvo FE is bij uitstek geschikt voor een veilige en efficiente inzet in druk stedelijk verkeer. Onder andere vanwege de lage instap en het goede zichtveld, nog eens versterkt door extra ramen in het portier en in dit geval aangevuld met een bird-view 360º camerasysteem.” Dar heeft zowel een achterlader, als een zijlader in gebruik genomen. Het betreft een VDK kraak-persopbouw – met twee compartimenten voor gelijktijdig inzamelen van diverse soorten afval – en een Haller zijladeropbouw. Bijzonder bij de laatste is dat deze rechts gestuurd is.
De chauffeur kan hierdoor aan de veilige kant uitstappen mocht er bijvoorbeeld een container niet goed bereikbaar zijn.
Volvo FE 2nd gen

BAS Milieu Techniek

Een van de redenen om te kiezen voor Volvo CNG is ook de goede relatie met Volvo Trucks-dealer BAS Groep en speciaal de afdeling BAS Milieu Techniek. De laatste verzorgt het onderhoud van het totale wagenpark van Dar, inclusief de opbouw.
Ron Frederiks: “Dat is een bewuste keuze geweest. Wij willen ons bezig houden met waar wij goed in zijn en dat is de openbare ruimte. Onze objecten zijn dermate divers dat je eenvoudigweg ook niet op de hoogte kunt zijn van alle ontwikkelingen.
Ons doel was dan ook: het maximaliseren van de bedrijfszekerheid en het minimaliseren van de kosten voor het gebruik van de voertuigen en materieel, inclusief de opbouw en uitrusting.
In BAS Milieu Techniek hebben we daarin een uitstekende partner.”

Dar is het regiebedrijf in de regio Nijmegen op het gebied van afval en integraal beheer openbare ruimte. De regio waarin Dar actief is, bestaat uit 130.000 huishoudens in zes aandeelhoudende gemeenten: Beuningen, Druten, Heumen, de fusiegemeente Groesbeek (vanaf 2016 zal de gemeente verder gaan onder de naam Berg en Dal), Nijmegen en Wijchen. De visie van Dar is “Dar houdt de regio fris”, waarbij Dar gemeenten ontzorgt op het terrein van afvaltaken en de openbare ruimte.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *