Twee keer 2.000.000km met Van Osta-Actrossen

Transportbedrijf Van Osta uit Roosendaal bereikte recentelijk een bijzondere mijlpaal. Twee Mercedes-Benz Actros 1841 LS trekkers die het bedrijf in 2006 in gebruik nam, hebben beide zonder problemen twee miljoen kilometer afgelegd.
Mercedes-Benz Actros MP2
260.000 kilometer per jaar
De trucks zijn ingezet voor het internationaal transport van poststukken. De uitzonderlijke kilometrages werden grotendeels behaald op het traject Amsterdam, Parijs, Rotterdam, Amsterdam, dat vijf keer in de week werd afgelegd. Mart van Osta, eigenaar van het bedrijf: “Een team van twee chauffeurs heeft het overgrote gedeelte van de kilometers afgelegd. De ene week rijdt de ene chauffeur overdag het traject Roosendaal, Parijs, Roosendaal, waarna de andere chauffeur ‘s nachts Roosendaal, Rotterdam, Amsterdam, Roosendaal aflegt. Elke week wisselen ze om. Zodoende reden we met de eerste Actros ruim vijfduizend kilometer per week, dus rond de 260.000 per jaar. Binnen vier jaar had de truck al een miljoen op de teller staan. Normaliter ruilen we een truck in rond de 1,2 miljoen kilometer, maar deze truck was nog in prima conditie. We zeiden daarom tegen Piet Mies van Automotions, toentertijd Sturm Auto, ‘Zou het niet een leuke uitdaging zijn om beide Actros trucks naar de twee miljoen te rijden?’ We wisselden de beide Actros trucks om: de eerste ging rijden op een minder intensief traject, de tweede nam nu de 260.000 km per jaar voor zijn rekening. Zodoende bereikten beide trucks rond dezelfde tijd de tweemiljoen kilometer.”
Mercedes-Benz Actros MP2
Nooit problemen
Inmiddels is Transportbedrijf Van Osta het oriëntatieproces om de trucks te vervangen gestart. De trucks rijden echter nog steeds naar tevredenheid. Mart van Osta: “De chauffeurs zeggen ‘doe maar rustig aan met vervangen’. We hebben buiten de reguliere slijtage helemaal geen extra kosten gehad aan deze trucks. Na 1,7 miljoen is de koppelingsplaat vervangen, en elke 600 á 650.000 km de banden, nadat we ze halverwege een keer hebben opgesneden. De trucks rijden voornamelijk op snelwegen en vervoeren geen zware ladingen, maar dan nog is zo’n hoge betrouwbaarheid bijzonder.” Een betrouwbaar wagenpark, maar ook een dealer die snel schakelt, zijn heel belangrijk voor het bedrijf, omdat de poststukken die ze vervoeren absoluut niet vertraagd op hun bestemming mogen aankomen. Mart van Osta: “Als we post uit Engeland transporteren, dan wordt bijvoorbeeld de post voor Scandinavië hier in Nederland overgeladen. Vertraging betekent dat we die aansluiting missen. Piet Mies van Automotions begrijpt dat, dus als er eens iets is dan schakelt hij snel, of het nu een reparatie of een tijdelijke vervanging van de truck betreft. Die samenwerking met de dealer is dan ook een voorname reden dat de relatie al sinds 1986 bestaat, en dat er van de veertien trucks in ons wagenpark elf van Mercedes-Benz zijn.”
Mercedes-Benz Actros MP2
Transportbedrijf Van Osta
Transportbedrijf Van Osta is in 1960 opgericht door Toon van Osta sr. Hij is begonnen met kolentransport en in de loop van de jaren 60 overgegaan in stuk- en uitzonderlijk vervoer. Door de crisis begin jaren 70 werden de transportactiviteiten geminimaliseerd tot twee auto’s en werd een garagebedrijf opgestart. In de jaren 80 breidde de transporttak weer uit. Inmiddels is het garagebedrijf overgenomen door zoon Peter van Osta en leidt Van Osta sr. samen met zijn zoon Mart van Osta het transportbedrijf in Roosendaal, dat inmiddels is aangevuld met een truck- en carwash.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *