Vier Scania betonpompen voor NBC

De Noorder Betonpompen Centrale (NBC) nam een nieuwe Scania P450 8×4 in gebruik waarop het nieuwste type betonpomp van Liebherr, de THP 140/41M5XXT is gemonteerd, de eerste van dat type on Nederland. De Scania is de eerste in een serie van vier, 3 pompen en een mixer.
Scania P450
Het bedrijf koos voor de Scania P450 8×4 met een handgeschakelde 14-versnellingsbak, twee gestuurde 10 tons voorassen en naafreductie in het aangedreven tandemstel. De P-cabine kreeg een laag dak in verband met de overzwaai van de giek naar voren en de lage instap voor de machinist/chauffeur. Ook koos men voor een slaapcabine in plaats van de meer gebruikelijke CP16 dagcabine.

“Wij zijn bijzonder Scania-minded”, vertelt directeur Peter van de Wal van NBC. “Wij vinden dat de manier van het overbrengen van de kracht van de motor naar de pomp via een speciale tussenbak in de aandrijflijn het meest betrouwbaar is en het beste werkt. Daar hebben we betere ervaringen mee dan met een overbrenging via een gewone PTO. Die houdt het vaak geen acht jaar lang vol in ons werk. Vanwege die tussenbak heeft de truck ook een handgeschakelde versnellingsbak. Om via de tussenbak te kunnen pompen, moet de auto in een versnelling staan.”

Van de Wal had ook voor wat minder vermogen dan 450 pk kunnen kiezen maar ging bewust voor een iets zwaardere motor. “We verwachten dat de 450 pk SCR-only motor sterk genoeg is om het benodigde koppel voor de pomp bij iets minder omwentelingen dan gebruikelijk te kunnen leveren. Daar zit volgens ons een besparing in op de brandstof. De slaapcabine kozen wij voor het comfort van de machinist/chauffeur. Die moet veel spullen kunnen opbergen zoals zijn doorwerkpak en zijn veiligheidsmiddelen. Daar wordt heel vaak geen rekening mee gehouden. Maar voor de machinist is dat echt een probleem omdat hij in een dagcabine echt geen kant op kan met al die omvangrijke uitrusting. Ik vind dat je als werkgever daarop moet letten.”

De auto staat niet in de gebruikelijke rode kleur van NBC maar kreeg een combinatie van het Liebherr geel/grijs met een witte cabine. “Ook dat is een bewuste keuze geweest,” vertelt Van de Wal. “Liebherr is een relatief nieuwe speler in de betonpompenmarkt. Door deze machine in hun huiskleuren te laten, kan de auto door hen ook gebruikt worden voor demo’s.”

De NBC beschikt over nu over 15 trucks met een betonpompopbouw. “In ons vak komt het niet alleen op de capaciteit per uur aan, maar zeker ook op de afstand of hoogte waarover het beton verpompt kan worden. Deze combinatie geldt met gemiddeld een dikke 100m3/h als een zware middenklasser. Hij heeft een vierdelige giek die tot 41 meter hoogte of tot 38 meter uit het hart van het voertuig gezet kan worden. Daarmee kunnen we nagenoeg op elke bouwplaats goed uit de voeten.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *