De Truckspotter – Hurtigruten (deel 15)

Het fotograferen van trucks ‘in het werk’ en tijdens diverse evenementen (de agenda vind je op truckfan.nl) brengt voor de fotograaf dikwijls een waslijst vol uitdagingen. In de serie De Truckspotter neemt Jaco Terlouw je mee in de wereld van de truck fotografie. De foto’s die door Jaco gemaakt werden kun je zien op truckfan.nl.In juni 2013 heb ik met mijn vader in Noorwegen de Hurtigruten reis gemaakt; een fjordentocht per boot met het MS Midnatsol van Bergen naar Kirkenes en dezelfde route weer terug. Tijdens deze twaalf daagse reis doet het schip 34 havens aan op de heenreis en 33 havens op de tocht terug naar Bergen. Naast het schitterende landschap bleek deze reis ook voor de truckspotter interessant te zijn. Omdat ik de reis maakte met mijn complete foto uitrusting maakte ik mij weinig zorgen over het fotograferen. De meegenomen geheugenkaarten gaven een capaciteit van ongeveer 3000 foto’s. Ook de verschillende objectieven in mijn fototas zorgden voor ruim voldoende mogelijkheden met betrekking tot de te gebruiken brandpuntsafstanden. De laptop ging mee voor contact met thuis en om back-ups te kunnen maken van de geheugenkaarten.

Het fotograferen vanaf één van de dekken van het schip gaf, voor mij, een nieuw perspectief aan de foto’s. Mijn tele-zoomobjectief bracht hier vaak uitkomst. Niet alleen is het MS Midnatsol een hoog schip, maar ook de afstand naar de haven was vaak groter dan gedacht.De fjordenreis maakten wij met een schip geschikt voor passagiers en vracht. Tijdens de regelmatige bezoeken aan de diverse havens stonden er vaak vrachtauto’s te wachten. In de grotere havens stonden er ook trucks voor gespecialiseerde vrachtschepen. Als passagier mag je in iedere haven van boord en kun je over de kade lopen.

Naast passagiers en vracht vervoeren de Hurtigruten schepen ook personenauto’s.

Deze mooie, maar voor mij onbekende oldtimers, reisden een aantal havens met ons mee.
Als het havenbezoek langer duurt, is er de mogelijkheid met gaan met een excursie of om een bezoek te brengen aan de havenplaats. In Trondheim fotografeerde ik enkele voertuigen van de lokale brandweer, die gewoon aan de straat geparkeerd stonden.

De excursies worden gemaakt met lokaal gehuurde bussen. Eén van de excursies bracht ons naar de grens met Rusland. Onderweg kom je dan leuke dingen tegen!

Tijdens een andere excursie zagen wij de Noordkaap.

Tijdens de stops in de havens is in de directe omgeving van het schip vaak veel actie. In één van de havens was een groot GWW project bezig met veel af en aan rijdende dumpers en kippers.

Het was een mooie en in meerdere opzichten interessante reis. Ook voor de truckspotter is de fjordentocht met Hurtigruten zeker de moeite waard.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *