Speciaal voor Nederland: de Mercedes-Benz Arocs vijfasser

Speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkelde Mercedes-Benz de Arocs 4745 LK 10×4. Deze vijfasser, geschikt voor 47 ton, beschikt over Mercedes PowerShift 3 en Servotwin-besturing. Dankzij de compactheid is het netto laadvermogen van de truck vergelijkbaar met andere vijfassers.
Mercedes-Benz Arocs
Primeur speciaal voor de Nederlandse markt
Doordat de truck officieel bij Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks in Molsheim is ontwikkeld zijn alle Mercedes-Benz garanties op de truck van toepassing. De Arocs vijfasser is dankzij de extra as, de afwijkende voorasafstand en wielbasis, geschikt voor 47 ton. Omdat de twee voorste assen verder dan 1,80 meter uit elkaar staan zijn ze beide geschikt voor tien ton. De achterste drie assen zitten dichter op elkaar, wat de truck compact houdt en waardoor deze drie assen tezamen goed zijn voor 27 ton. Vanwege de compactheid van de truck is het eigen gewicht aanzienlijk lager waardoor het netto laadvermogen vergelijkbaar is met 50 ton trucks. De achterassen zijn luchtgeveerd om te voldoen aan de tonnage-eisen, wat tevens zorgt voor extra comfort. Voor extra wendbaarheid is de achterste as gestuurd. Mede daardoor, en vanwege de compactheid van de vijfasser, is de draaicirkel van de truck 20 meter. De truck is zeer geschikt voor een kipperopbouw, mede omdat de luchtvering automatisch zorgt voor een goede aslastverdeling tijdens het kiepen. De vijfasser is ook leverbaar met hypoïdassen en direct drive versnellingsbak. Hiermee blijft het ingaand toerental gelijk aan het uitgaand toerental voor een lager brandstofverbruik dankzij het gereduceerde aantal tandwieloverbrengingen. Vanwege de ruime halflange ClassicSpace-cabine van 2300 mm breed en 2000 mm lang en een motortunnel van 170 mm biedt de Mercedes-Benz Arocs 4745 LK 10×4 veel ruimte en comfort aan de chauffeur.
Mercedes-Benz Arocs
Servotwin en PowerShift
De motor, transmissie en assen zijn exclusief bij Mercedes-Benz geproduceerd en zijn afgestemd op de speciale vereisten van het bouwverkeer. De intelligente regeling van de aandrijfcomponenten, het hoge motorkoppel en de bijzonder snelle schakeltijden van de Mercedes Powershift 3 zorgen dat er veel kracht beschikbaar is tegen een minimaal verbruik. Deze transmissie met 12 versnellingen wordt eenvoudig bediend. Dankzij de schakelsensoren zorgt PowerShift 3 voor een op de rijsituatie en belading afgestemde versnellingskeuze. Dankzij de kruipfunctie met manoeuvreerstand is het wegrijden gemakkelijk en kan heel precies worden gerangeerd. De Servotwin-besturing zorgt bovendien voor bijzonder soepel stuurgedrag, ook langzaamrijdend, zwaarbeladen en op moeilijk begaanbaar terrein. Dankzij de elektro-hydraulische stuurbekrachtiging levert de Arocs ook bij uiterst zware inzet een lichte, precieze besturing, een optimaal rangeervermogen en een hoge rechtuitstabiliteit. Het systeem is snelheidsafhankelijk, dus hoe hoger de snelheid van de Arocs, hoe minder de Servotwin-besturing bekrachtigt. Deze Arocs vijfasser beleeft zijn primeur op de Technische Kontakt Dagen, 26 t/m 28 mei in Almere, in een uitvoering zonder opbouw. De truck wordt af fabriek altijd zonder opbouw geleverd en kan door Nederlandse opbouwers verder worden opgebouwd.
Mercedes-Benz Arocs

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *