De levens van de Black Jack

Er was eens… een Volvo N10 racetruck, van coureur Jan de Vries. Deze werd door Rody Smit gekocht, werd matzwart en ging ‘Black Jack’ heten. Helaas, bij de allereerste truckrace in jaren in Nederland, op het circuit van Lelystad, ging Rody hard de hekken in… Tijd om de truck flink aan te pakken dus, er werd voor gekozen om hem met een cabine die van een Terberg betonmixer af kwam om te bouwen tot een frontstuurtruck.Nog steeds raakt Rody nog wel eens iets of iemand (zie de optische evolutie hier onder), maar ach, dat doet Max Verstappen ook toch? Hoort bij racen. De truck is de laatste jaren steeds geëvolueerd, wat de afgelopen 12 maanden voor heel wat eerste prijzen in de bekerkast heeft gezorgd, in de Britse competitie is Rody als hij aan de start staat steevast een topfavoriet in zijn klasse.

Het enige wat nog van de oude truck over is zijn de twee chassis balken en de vier veer pakketten, de rest is allemaal aangepast en veranderd. Er zit tegenwoordig een Volvo d13a motor in, de assen komen van MAN en de hydraulische versnellingsbak is van ZF. Van N10 tot F13 dus.Wat ik zelf wel leuk vind: het toeval wil dat ik Black Jack zowel in torpedo als frontstuur samen met de T113 van Kreeft op de foto heb.

Met dank aan Herke Meppelink voor de informatie en de foto’s van de crash en ombouw!

Update: in 2017 is de truck verkocht aan Willem Breedijk.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *