Scania Crown Edition voor Hans van Malsen

Hans van Malsen uit het Friese Kollum rijdt wekelijks naar Noorwegen. Onlangs nam hij zijn nieuwe Scania Crown Edition R490 LA 6×2 MNB sleepas trekker in gebruik. Een trekker die speciaal voor de soms barre Noorse omstandigheden is geprepareerd.
Scania R490
Hans van Malsen is al twintig jaar actief als eigenrijder. Aanvankelijk begon hij met een volumecombi met werk door heel Europa. Hans rijdt eigenlijk het liefst op Italië, maar de focus verschoof steeds vaker naar Scandinavië en dan met name Noorwegen. Hans: ,,Het werk op Italië is voor ons eigenlijk niet meer weggelegd, maar op bestemmingen in Noorwegen kunnen we het verschil nog maken. Ik rij nu bijvoorbeeld met planten in het adressenwerk, maar ik rij ook veel met groenten- en fruit. Retour gaat er meestal vis mee, maar dat is een beetje afhankelijk van het seizoen’’
Scania R490
Sleepas
Hans is het merk Scania en dealer Rinsma in Drachten bijzonder trouw. Hans: ,,Afgezien van mijn allereerste truck heb ik steeds Scania gereden. Dat waren tot nu toe zonder uitzondering V8 modellen. De vorige auto was een R500 en dat was misschien wel de beste die ik ooit gehad heb. Het werk is echter veranderd en vooral het toezicht op de aslasten is toegenomen. Voor mij reden om de trouwe R500 in te ruilen voor een nieuwe trekker. Een exemplaar met een sleepas deze keer, vanwege de aslasten en de extra tractie. Vooral in de wintermaanden is dat in Noorwegen belangrijk. Met deze modellen kun je ook in beladen toestand de sleepas liften, waardoor de trekas meer tractie krijgt. Dat kan soms net het verschil maken met zelfstandig wegrijden of een duur sleepje nodig hebben’’. De sleepas werd naar Noors voorbeeld voorzien van 295/60 banden, waardoor ze minder snel aanlopen in gelifte toestand.

R490 als alternatief
Hoewel Hans een verstokte V8 rijder is stapte hij toch over naar een R490. Hans: ,,Natuurlijk is zo’n V8 prachtig, maar het is ook duurder en zwaarder. Bovendien is het verbruik hoger dan dat van deze zescilinder. Tel daarbij dat het koppel van deze R490 zelfs hoger ligt dan dat van de R500 met de V8 motor en het plaatje is helder. Natuurlijk telt de emotie van de V8 ook voor mij, maar uiteindelijk gaat het er om wat je verdient. Ik vind dit een ontzettend mooi alternatief met meer koppel en het zelfde hoge comfortniveau, maar dan met een lager gewicht en minder brandstofverbruik’’.
Scania R490
Crown Edition
De Scania werd voorzien van het Crown Edition pakket met de exclusieve ‘Pure Black Metallic’ lak met fraaie effecten en met het complete prestige pakket. Dat betekent onder meer leren bekleding, Xenon verlichting en alle safety- en comfort verhogende voorzieningen die Scania kan leveren. Een bijzonder exclusief en compleet pakket dus, maar daar wist Hans nog wel het één en ander aan toe te voegen. Zo liet hij door Scania dealer Rinsma een standairco en een LED lichtbar met 16000 lumen monteren. “De Noorse winters zijn lang en donker en dan is goede verlichting belangrijk. Op het dak staat ook een rijtje, maar hoewel die ook behoorlijk meedoen zie ik die meer als decoratie’’ aldus de trotse eigenrijder. De nieuwe Crown Edition betekent voor hem de kroon op het werk.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *