De Truckspotter – Een stukje over techniek (deel 19)

Het fotograferen van trucks ‘in het werk’ en tijdens diverse evenementen (de agenda vind je op truckfan.nl) brengt voor de fotograaf dikwijls een waslijst vol uitdagingen. In de serie De Truckspotter neemt Jaco Terlouw je mee in de wereld van de truck fotografie. De foto’s die door Jaco gemaakt werden kun je zien op truckfan.nl.
Scania L110
De 2016 editie van de Truckerstocht van Lionsclub Alblasserwaard Souburg gaf mij gelegenheid om wat aandacht te besteden aan een stukje techniek tijdens de fotografie van trucks. De manier waarop de voertuigen gefotografeerd wordt vrijwel volledig bepaald door de persoonlijke smaak van de fotograaf. In het algemeen wordt de gebruikte brandpuntsafstand bepaald door de soort fotografie.
Peterbilt 379
Ik vind het een ‘standaard objectief’ een plezierig perspectief geven aan het beeld. Dit objectief gebruik ik graag tijdens evenementen. Opname gemaakt met Nikon AF-S 35mm f/1.8 op DX-sensor (52,5 mm op FX-sensor). De foto maakte ik tijdens het Ouwe Stompen Bal op 16 april 2016 in Soesterberg.
International M62
Zelf ben ik een groot fan van fotografie met het teleobjectief langs de autosnelweg. Opname gemaakt met Nikon AF-S 80-400 mm f/4-5.6 op DX-sensor (ingesteld op 135 mm brandpuntsafstand, 202,5 mm op FX-sensor). De opname maakte ik vanaf mijn favoriete spotplaats langs de A27 nabij Meerkerk.
Scania R500
Mijn reportage objectief heeft een plezierig bereik. Voor algemene fotografie is het een prima objectief om te gebruiken. Opname gemaakt met Nikon AF-S 16-85 mm f/3.5-5.6 op DX-sensor (ingesteld op 16 mm brandpuntsafstand, 24 mm op FX-sensor). De opname maakte ik op de grens van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam tijdens de Truckerstocht op 21 mei 2016.
Scania R420
Een leuke en veelzijdige set objectieven in de fototas is geen garantie voor goede foto’s. De compositie kan erg mooi zijn, maar het goed belichten van een opname is soms een uitdaging. Over het algemeen weet de camera prima zelf uit te zoeken hoe de opname correct belicht wordt. Witte of zwarte voertuigen daarentegen zijn best lastig om goed weer te geven op de foto. Witte trucks worden vaak veel te donker afgebeeld, terwijl de zwarte vrachtauto’s vaak overbelicht zijn.
DAF XF105
De belichtingsmeter van de camera maakt er een potje van. Zonder correctie is de opname onderbelicht. Het wit is helemaal grijs geworden.
DAF XF105
Handmatig ingrijpen op de belichting lost het probleem simpel op. Ik heb de opname overbelicht, waardoor de witte lak nu echt als wit weergegeven.


MAN TGX 1st gen
De zwarte truck is overbelicht. Ook hier is de belichtingsmeter in de war, ditmaal geeft de grote hoeveelheid donkere vlakken in het beeld een foute belichting.
MAN TGX 1st gen
Bewust onderbelichten maakt het een goede foto. Het zwart is nu mooi zwart en niet meer grijs. Ook de achtergrond is nu weer normaal.
De uitgeschoven laadkraan van de DAF hoort in de foto. Het afsnijden van de kraan vind ik niet mooi. Dan dus maar meer lucht in het beeld.
DAF YA 4442
De witte lucht boven de vrachtauto geeft zonder ingrijpen van de fotograaf een onderbelichte foto. Ook deze opname heb ik overbelicht. De foto maakte ik tijdens het Ouwe Stompen Bal op 16 april 2016 in Soesterberg.
Het is niet moeilijk deze techniek onder de knie te krijgen. De vuistregel is heel eenvoudig. Witte voertuigen overbelichten en donkere voertuigen onderbelichten. De resultaten delen wij uiteraard op truckfan.nl.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *