De Truckspotter – Truckstar Power Festival 1986 (deel 20)

Het fotograferen van trucks ‘in het werk’ en tijdens diverse evenementen (de agenda vind je op truckfan.nl) brengt voor de fotograaf dikwijls een waslijst vol uitdagingen. In de serie De Truckspotter neemt Jaco Terlouw je mee in de wereld van de truck fotografie. De foto’s die door Jaco gemaakt werden kun je zien op

Op 30 en 31 juli 2016 vindt op het TT-circuit van Assen het jaarlijkse Truckstar Festival plaats. Ooit, in de begintijd van dit evenement, was het Circuit van Zandvoort de locatie waar jaarlijks enkele honderden trucks en duizenden bezoekers op af kwamen. In 1986 bezocht ik het festival, wat indertijd nog Truckstar Power Festival genoemd werd. Dertig jaar geleden fotografeerde ik de trucks waarvoor we nu naar oldtimer evenementen gaan terwijl zij nog dagelijks gebruikt werden.

Het Circuit van Zandvoort leende zich uitstekend voor de combinatie van truckshow en truckrace. ‘Ome Wout’ reed in 1986 al mee. Het startveld was voor die tijd bijzonder. In de paddock was het goed foto’s maken.

Van Vliet Trucks leverde de pacetruck. De stoere White Road Boss was sinds 1985 een bekende verschijning op evenementen in Nederland.

Koos Droog reed met een Ford D-serie met Pegaso middenmotor.

Teamlid Jan Luken koos voor een kikker-DAF.

De Peterbilt van Ad van Koeveringe deed dertig jaar geleden ook al mee. Dit is de truck in de tweede gedaante. De 379 verscheen met een ingekort chassis en de bekende kleuren van Van Koeveringe.<
Het team bracht ook een DAF-racetruck mee en de Scania T142 van de eigen autohandel.

Ook Cees Zandbergen is een oude bekende in de truckrace wereld. In 1986 had de Scania al de regenboogkleuren.

De Zweedse berger Svempas bracht twee bijzondere Scania’s naar het circuit.

‘Black Widow’ was een zware bergingstruck op basis van een Scania R142H

De Scania T112R ‘Svempas Racing’ was opgebouwd als racetruck, maar reed alleen demonstraties.
In de paddock van het circuit stonden behalve de racetrucks ook de voertuigen welke gekozen waren in de verkiezing van de mooiste truck van Nederland.
Net zoals nu op het TT-circuit was de baan op Zandvoort in gebruik als parking voor de meegebrachte trucks. Het was een fijne wandeling over het circuit, al het heb ik vandaag de dag spijt dat ik niet meer foto’s heb gemaakt in de jaren ’80.

Mijn budget was uitsluitend gebaseerd op zakgeld. Hier moest ik de toegang van betalen en de reis met het openbaar vervoer naar Zandvoort. Ik had drie kleinbeeld-negatief films meegenomen. In theorie kon ik hiermee 111 foto’s maken, 37 opnamen per rolletje.

Uiteindelijk vond ik 77 opnamen goed genoeg om het negatief te scannen en het resultaat in een album op truckfan.nl te plaatsen.

Heel veel plezier op Assen!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *