De Truckspotter – Uit de Oude Doos: Racetrucks (deel 23)

Het fotograferen van trucks ‘in het werk’ en tijdens diverse evenementen (de agenda vind je op truckfan.nl) brengt voor de fotograaf dikwijls een waslijst vol uitdagingen. In de serie De Truckspotter neemt Jaco Terlouw je mee in de wereld van de truck fotografie. De foto’s die door Jaco gemaakt werden kun je zien op truckfan.nl.

Eind jaren ’70 werd het Nederlandse wegvervoer sterk beïnvloed door de Verenigde Staten van Amerika. Bioscoopfilms ‘Smokey & The Bandit (1977)’ en ‘Convoy (1978)’ gaven veel inspiratie voor het aanpassen van het wagenpark met staande uitlaten, koeienvangers en USA kentekenplaten. Het racen met trucks paste hier goed bij.

Rond 1980 kwam, naar Amerikaans voorbeeld, het truck racen de Atlantische Oceaan overgestoken naar het Europese continent. Nederland was de springplank naar de rest van Europa. De beginjaren van het racen met vrachtauto’s in Nederland heb ik niet bewust meegemaakt.

In 1985 bezocht ik voor de eerste maal het Truckstar Power Festival op het Circuit van Zandvoort. Het weer zat niet mee. De zondag begon in de stromende regen. ‘Ome Wout’ rijdt vandaag de dag al meer dan dertig jaar mee in de truck race competitie.


Het truck race team van de Belangenvereniging Edense Chauffeurs bracht twee trucks aan de start. De International Loadstar ‘Schrootje’ deed de naam eer aan door op zaterdag te crashen met ‘The Bull’ van Jan de Rooy.

De verre kleindochter van deze truck is de ‘Rainbow Warrior’ van Cees Zandbergen.


Team Van Vliet trucks bracht meerdere trucks in de competitie. De DAF 2800 reed in Battrex kleuren en de Scania torpedo in het eigen bedrijfstenue.

De Peterbilt van Ad van Koeveringe deed in 1985 al mee. De truck fotografeerde ik in de eerste kleurstelling, met de normale chassislengte.


Het startveld was bijzonder gevarieerd, maar de voertuigen waren al wel volledig als racetruck opgebouwd. Of de verticale uitlaatpijpen en dakspoilers erg effectief waren laat ik in het midden. Indrukwekkend was het wel!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *