De Truckspotter – Mist (Deel 25)

Het fotograferen van trucks ‘in het werk’ en tijdens diverse evenementen (de agenda vind je op truckfan.nl) brengt voor de fotograaf dikwijls een waslijst vol uitdagingen. In de serie De Truckspotter neemt Jaco Terlouw je mee in de wereld van de truck fotografie. De foto’s die door Jaco gemaakt werden kun je zien op truckfan.nl.

Renault Magnum 4th gen
De meeste truckspotters zijn echte mooi weer fotografen. Nu is het best aantrekkelijk om met het zonnetje in de rug foto’s maken, graag ook in een plezierige temperatuur. Toch is slecht weer geen beperking voor de truckspotter. De dagen na de kerst van 2016 gaven, vooral in de Randstad, behoorlijk wat mist. Daarbij gaf de thermometer waarden aan van rond het vriespunt. Waar de meeste truckspotters er dan voor kiezen om thuis op de computer hun fotocollectie te archiveren, leek het mij een goed idee om enige tijd mijn camera te richten op de passerende vrachtwagen op autosnelweg A27.
Iveco Stralis
Een warme muts, een dikke sjaal en gevoerde handschoenen gaven mij, naast mijn winterjas, aanvullende bescherming tegen de kou. Langs de weg de camera op het één poot-statief. Mijn linkerhand aan de zoomring van het telezoom objectief en mijn rechterhand om de handgreep van de camera, met de wijsvinger klaar om af te drukken.
De techniek van het fotograferen is niet wezenlijk anders dan bij betere weersomstandigheden. De sensorgevoeligheid (ISO-waarde) ging een paar f-stops omhoog, waarbij sluitertijd en diafragma niet wezenlijk anders zijn dan bij fotografie in het zonlicht.
Iveco StralisMAN TGX 1st gen
Een uitdaging zijn de koplampen van de gefotografeerde trucks. Bij lichtmeting over het gehele beeld zal de camera bij automatische instelling van sluitertijd en/of diafragma de opname onderbelichten. De handmatige M-stand, met vaste waarden, voorkomt een onderbelichte foto.
Mercedes-Benz Actros MP2
Het maakt een wereld van verschil als de gefotografeerde vrachtwagen in een opvallende kleur uitgevoerd is, maar ik vind de foto van beide DAF XF Euro VI trekkers zeker niet verkeerd.
DAF XF Euro 6DAF XF Euro 6
Vuile vrachtauto’s horen bij de winter. Ik vind het niet storend, de trucks zijn in hun natuurlijke habitat op de foto gezet. Als ik foto’s wil maken van blinkende trucks ga ik wel naar een festival of truckshow.Volvo FH 4th genScania P380Volvo FH 4th gen
Slecht weer is geen beperking. Ga lekker naar buiten, neem je fototoestel mee en deel jouw foto’s hier op truckfan.nl. Overigens had ik het na drie kwartier wel weer gezien. Het begon wel erg koud te worden….

NET ZO INTERESSANT

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *