Drollen zuigen met “superieure opbouw op een superieur chassis”

Riool Techniek Kraggenburg (RTK) uit de gelijknamige woonplaats nam recent een heel bijzondere Scania G410 LB 8×2*6 HNB met twee sturende voorassen en een gestuurde naloopas in gebruik. De opdracht aan de Scaniadealer in Joure was een ultrakort en dus zeer wendbaar chassis te configureren met een hoge interne sterkte. Dat soort chassis bouwt Scania Production Zwolle standaard niet. Maar Scania heeft altijd de mogelijkheid, dit soort opdrachten als special order in Zweden te laten bouwen. Scania’s modulaire systeem biedt hiervoor prima mogelijkheden.Scania G410“Wij hebben al een Scania rioolwagen rijden,” verklaart RTK mede-eigenaar Jan van Wijk het uitgangspunt van het nieuwe voertuig. “Maar gezien de vaak beperkte ruimte waar wij met de auto moeten werken, wilden wij het chassis voor de nieuwe truck op dezelfde lengte hebben als het bestaande chassis. Wel wilden we in deze configuratie meer massa mee kunnen nemen zodat het nieuwe chassis toch een fractie langer is geworden. De Scania-fabriek in Zwolle kwam met de gewenste asconfiguratie op een wielbasis van 4,5 meter. De engineers van Special Order van Scania Zweden wisten daar nog 20 centimeter af te halen.” De basis van de truck is een volledig luchtgeveerd chassis dat met een innerliner versterkt is om zo moeiteloos de zware opbouw te kunnen dragen. “Ons uitgangspunt was dat we met deze auto zoveel mogelijk soorten reinigingswerk willen kunnen doen”, aldus Jan. “Vandaar ook het woord rioolcombi.”

Dat het een Scania moest worden, stond voor Jan vanaf het begin vast. “Net zo als dat Scania Joure de auto moest leveren en DHM in Wolvega de opbouw moest verzorgen. Samen hebben deze twee partijen de uitdaging om het grote aantal gewenste gebruiksfuncties onder te brengen op een superkort chassis in een prachtig resultaat omgezet.” Rodi Truckaccessoires zorgde voor de aankleding van de truck en de reclame is aangebracht door Jaap-Jan Oudman van Colournorm uit Assen.Scania G410De combi opbouw mag binnen de rioolreinigingsbranche als toonaangevend gelden. Zo beschikt de chauffeur/operator over een RVS vuilwatertank van 16 m3 totaal, waarvan 12 m3 vuilwater en 4 m3 schoonwater volgens het tank in tank principe. Aan weerszijden zijn nog twee additionele tanks geplaatst voor in totaal nog eens drie kubieke meter schoon water. De truck kan schoonwater via vacuümtechniek aan boord zuigen, maar de operator kan de tank ook met de hoofdpomp met een capaciteit van 90m3/h vullen. Diezelfde pomp kan ook gebruikt worden voor het leegpompen van putten of in een enkel geval ondergelopen kelders. “Dat laatste doen wij de laatste tijd nog wel eens na een heel heftige regenval,” aldus Jan.

Van Wijk is ook bijzonder te spreken over de twee hogedrukspuitinstallaties waarover het voertuig beschikt en die ook nog eens gekoppeld kunnen worden voor extra vermogen. Via de afstandsbediening kan de operator zowel de hele rioolinstallatie bedienen als bijvoorbeeld het toerental van de motor. “Omdat de hele opbouw via de CAN-bus verbonden is met de elektronica van de auto, kan hij ook zaken als de motortemperatuur en toerental aflezen op de display van de opbouw. Dat is redelijk uniek in onze branche,” aldus Jan.

“Qua ruimte hadden we deze auto ook wel met een P-dagcabine kunnen uitrusten. Die heeft ons andere voertuig ook. En de chauffeur bergt al zijn materieel en vuile kleding toch netjes op in de ruime hoeveelheid kasten langs de truck. Want het is bij ons een gouden regel dat je nooit met je vuile kleren de cabine in gaat: die moet brandschoon blijven. Toch heb ik hier bewust gekozen voor de ruimere G-dagcabine. Ik vond dat net even meer in balans met de hele verdere uitstraling van het voertuig.”Scania G410RTK gaat de rioolcombi het meeste inzetten op rioolwaterzuiveringen. Maar ook het reinigen van hoofdriolen, duikers en leegzuigen van putten staan vrijwel dagelijks op het programma. Veel kilometers maakt RTK niet. De combi rijdt voornamelijk in een straal van zo’n 100 km rondom Kraggenburg. Het lage brandstofverbruik van de zuinige 410 pk SCR-only motor staat daarbij niet voorop, maar is wel een prettige bijkomstigheid. Een lager verbruik betekent immers ook minder CO2-uitstoot. Aangezien de rioolcombi regelmatig in stedelijke gebieden terug te vinden zal zijn, is dat ook prettig voor de omgeving.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *