BrandweerMANnen voor Drenthe

MAN TGM 3rd genVeiligheidsregio Drenthe heeft als onderdeel van een raamover- eenkomst vijf nieuwe MAN brandweerwagens in gebruik genomen. Het gaat om tankautospuiten met een opbouw van Rosenbauer. Met hun specifieke opbouw zijn de vijf nieuwe MAN brandweerwagens volgens de laatste stand van de techniek opgebouwd.MAN TGM 3rd genDe investering in nieuw brandweermaterieel voor de Veiligheidsregio Drenthe werd Europees aanbesteed. Alexander Lensen, lid van de projectgroep inkoopteam legt uit: ”Wij hebben de totale investeringen die tussen 2016 en 2019 gedaan worden, samengevat in een raamcontract. Die totale investering omvat in deze periode negen voertuigen, en daar zijn dit de eerste vijf van. De order is terecht gekomen bij DRV in Hoogeveen.” DRV is dealer van MAN Trucks en importeur van Rosenbauer voor Nederland.MAN TGM 3rd genLadderrek
De tankautospuiten zijn gebouwd op basis van MAN TGM 15.290 4×2 brandweerchassis. De Rosenbauer AT opbouw sluit naadloos aan op de MAN cabine. De manschappencabine voor zes brandweermensen met volle bepakking bevindt zich dus in de opbouw. Martin Hulleman van DRV: “Dit is in feite de standaard tankautospuit van Rosenbauer. De voertuigen hebben een tankinhoud van 2.000 liter en een pompcapaciteit 3.000 l./min. Daarnaast zijn de voertuigen voorzien van een door DRV speciale ontwikkeld ARBO ladderrek. Op het rek worden onder andere diverse ladders en zuigslangen opgeborgen. Met een druk op de knop schuift deze omlaag, waardoor er nooit op het dak geklommen hoeft te worden.’’MAN TGM 3rd genVeiligheid
Een ander uniek detail wordt gevormd door de deuren in de manschappencabine. Door die te openen komt er een riante trap tevoorschijn. Hierdoor ontstaat een zeer veilig in- en uitstap, zelfs met ademluchtflessen op de rug. Het mooie is dat de mechanische werkende trap automatisch vergrendeld is als er iemand op staat. Daardoor is veilig in- en uitstappen dus zelfs mogelijk als de deur maar half open kan. Hulleman: ”Wij bieden heel veel specifieke opties die vaak afkomstig zijn uit de praktijk. De besluitvorming over hoe zo’n voertuig er uit ziet wordt altijd samen met het korps gedaan, tot in het kleinste detail. Zo was één van de eisen een Allison volautomatische versnellingsbak, en die zit er dan ook in.’’MAN TGM 3rd genEenvoud
De AT opbouw is voorzien van kasten die vol zitten met allerlei gereedschappen, slangen en hulpstukken. Alles heeft een vaste plek en alle kasten zijn voorzien van LED verlichting. Het ziet er bijzonder high-tech uit, maar toch is de bediening eenvoudig. Alexander heer Lensen: ”Eén van de wensen van onze mensen was dat de pomp nog met kranen en afsluiters te bedienen was. Eenvoud in de bediening kan seconden schelen en hoe belangrijk de factor tijd is hoeven we niemand uit te leggen in dit vak.’’ De MAN brandweervoertuigen worden ingezet door de hele Veiligheidsregio Drenthe. Voor reparaties en onderhoud maakt de Veiligheidsregio gebruik van de diensten van DRV en de lokale MAN dealers in de regio.MAN TGM 3rd genMAN TGM 3rd genMAN TGM 3rd gen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *