Deutsches Feuerwehrmuseum in Fulda

Onbekend meerdere (diverse merken)In Duitsland zijn letterlijk tientallen brandweermusea, de een nog mooier dan de ander. Als je jezelf ‘Deutsches Feuerwehrmuseum‘ noemt, schept dat dus verwachtingen van een mooi en groot museum. Helaas kon men in Fulda die verwachting voor mij niet waar maken. Het Deutsches stond er niet voor dat men een nationaal brandweermuseum is, het is een nationalistich brandweermuseum, met puur aandacht voor het Duits eigen. Het musum bestaat uit drie gedeelten. Hal 1 lag tijdens mijn beoek grotendeels plat omdat er die avond een zuipfeestje georganiseerd zou worden. Vond ik niet erg, daar stond het materieel van vóór 1900, de paardenkarren en handpompen hebben niet mijn directe interesse. In hal 2 staan de brandweervoertuigen van na 1900, bij elkaar in een kuil gefrommeld (het blijft raar, Duitsers en hun kuilen), waar je niet in mag maar wel achter een hek omheen. De derde hal is verreweg het interessantst, dat is het depot. Maar daar mag je niet in! Tenzij je het ver van te voren aanmeldt, met een groep komt, op een bepaalde dag en 39 euro extra betaalt. Mocht je van plan zijn vanuit Nederland af te reizen naar Fulda voor dit museum: neem lekker een paar afslagen eerder en ga naar Speyer, daar hebben ze veel meer en diverser materieel. Mocht je toevallig in Fulda zijn, je ongelooflijk vervelen en een diepe liefde voor Duits brandweermaterieel hebben, dan moet je hier zeker naar toe gaan. Braun drehleiterBraun drehleiterBraun drehleiterEén ding maakte het bezoek toch nog goed: de Braun elektriche ladderwagen, weggemoffeld in hoekje in de pre 1900 hal, ondanks dat hij in 1903 gebouwd is.

Deutz onbekend/overigDeutz onbekend/overigMagirus Deutz D-serie frontstuurMagirus onbekend/overigMercedes-Benz overig/onbekendMercedes-Benz KurzhauberVW Typ 181 KurierwagenFord Taunus TransitMagirus Deutz onbekend/overigFord Taunus TransitMercedes-Benz overig/onbekendMercedes-Benz overig/onbekendMercedes-Benz overig/onbekendMercedes-Benz overig/onbekendOpel BlitzFord KölnMercedes-Benz overig/onbekendOnbekend onbekend/overigStraalmotor op tank-onderstel, om branden uit te blazen. Mercedes-Benz MeerdereHet depot… Het had zo mooi kunnen zijn.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *