Serge Bruynkens met nekblessure uitgevallen bij Silk Way Rally

Gisteren sprak Gerard de Rooy de wens uit eindelijk eens een etappe te kunnen rijden zonder stukken of problemen, vandaag al werd die wens verhoord. In de elfde etappe, van Dunhuang naar Jiayuguan met een special van 237 km, finishte De Rooy als zevende, op slechts 5 minuten en 45 seconden van etappewinnaar Martin Kolomy. Ton van Genugten werd tiende, met Bart de Gooyert als ‘nood-navigator’.

Wegens een nekblessure kon Serge Bruynkens niet met Artur Ardavichus mee de race in. Ferran Marco, de copiloot van Ton van Genugten, werd daarom naar Ardavichus getransfereerd (die werd achtste, 14 seconden achter De Rooy) en Bart de Gooyert, chauffeur van een van de assistentietrucks, kreeg de lastige opdracht om bij Van Genugten te navigeren. “Dat was even schrikken, maar het viel niet tegen. We hebben tenminste alle waypoints gehaald. Daar ben ik als debuterend navigator al heel blij mee”, vertelde De Gooyert.
Van een uitstapje naar de meest westelijke poort van de Chinese Muur, die in Jiayuguan begint, kwam het niet voor de mannen van Petronas Team De Rooy Iveco. Er moest gewerkt worden. In het bivak pakte Bart de Gooyert zijn taak als monteur weer op en begon Serge Bruynkens het roadbook voor morgen voor te bereiden – een proef van 254 km met veel duinen – zodat ze het vanavond samen kunnen doornemen en De Gooyert niet nog eens nagenoeg onvoorbereid hoeft in te stappen, mocht het ook morgen nodig zijn.

Ook voor Van Genugten was het even wennen. “Gelukkig voor Bart was het eerste stuk van de proef vrij technisch waardoor het goed te doen was met op zicht rijden. Daarna kwamen er wat lange stukken, waarin hij een beetje kon wennen. Er zaten eigenlijk maar twee of drie wat lastigere stukken in qua navigeren, maar het is goed gegaan. Voor Bart is het waarschijnlijk ook wel prettig om te horen dat Gerard en Artur hetzelfde gat bijna over het hoofd hadden gezien als wij en dat het dus niet aan hem lag.”
Van Genugten vond het wel een fijne proef, ook al was het gehele eerste deel van 251 km (inclusief 20 km duinen) geschrapt. “Het was een mooie, snelle proef. Ik heb lekker gereden. We hebben 3 minuten op Gerard gewacht en hem verder niet meer gezien. We konden vandaag dus gewoon snel zijn, zonder assistentie te hoeven spelen.”

Dat was te danken aan het feit dat De Rooy vandaag eindelijk eens geen problemen had. “Het ging stukken beter dan de rest van de week. Het was een mooie special, het was alleen jammer van het stof. Ton heeft gewacht, dus we hadden die 3 minuten verschil vrij baan. Maar na ongeveer 100 kilometer kwamen we in het stof van de Opel (de Hongaar Balazs Szalay, red.) die voor Ton was gestart. Het was op een snel stuk, waar we allebei tegen de 140 reden en daardoor kon ik niet dichtbij genoeg komen om er voorbij te gaan. Als de piste een bocht maakte, hadden we vrij zicht en konden we inlopen, maar steeds als we er bijna dicht genoeg bij waren, draaide het weer en zaten we weer vol in het stof. Pas 80 kilometer voor de finish kon ik er eindelijk langs, anders had er nog wel meer ingezeten. En net voor het eind begon het wat te regenen. Een prima buitje tegen het stof, maar wel te laat.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *