Team Van de Laar kiest voor Africa Eco Race

Team Fried van de Laar Racing gaat een nieuwe uitdaging aan. Na een aantal jaren achtereen te hebben meegedaan aan de Dakar Rally kiest het team van Jan en Ben van de Laar komend jaar voor de Africa Eco Race.

Waar veel andere teams lang twijfelden tussen de Dakar Rally in Zuid-Amerika of de Africa Eco Race in Afrika, was de keuze voor Jan en Ben van de Laar vrij snel gemaakt. “Dat er nog meer Nederlandse teams gaan, is alleen maar positief”, zegt Ben van de Laar, die opnieuw de rol van navigator op zich neemt in de truck. “We verwachten dat er een leuk deelnemersveld aan de start staat in Monaco op 31 december.”
Er waren diverse redenen voor de équipe uit Best om voor de Africa Eco Race te kiezen. In de eerste plaats is dat het plezier. “De afgelopen Dakar hebben we dat niet veel gehad”, vertelt Ben. “De dagen waren te lang, de omstandigheden te slecht. De monteurs zijn afgebeuld; dat is voor hen ook niet leuk. Het is voor ons allemaal een hobby.”
DAF CF Euro 6
Een andere belangrijke reden is dat Afrika voor de mannen nog onbekend terrein is. Na een paar jaar Zuid-Amerika is dat wel welkom. In 2008 zou Jan van de Laar als monteur meegaan naar de Dakar, maar omdat die editie werd afgelast en de rally daarna naar Zuid-Amerika verhuisde, is dat er niet van gekomen. “In Afrika rijden is toch heel anders dan in Zuid-Amerika”, verwacht Ben. “Je bent meer op jezelf aangewezen. Dat is een ander soort uitdaging. Betrouwbaarheid is erg belangrijk, want met een kleiner deelnemersveld is het vangnet achter ons een stuk kleiner. Het is zaak te blijven rollen zonder grote mankementen.”

Om die reden is de truck na de afgelopen Dakar helemaal opnieuw opgebouwd, waarbij alle onderdelen van de DAF zijn gereviseerd. “De motor liep in Zuid-Amerika verrassend goed”, zegt Ben. “Maar in Afrika rijden we niet op 5000 meter hoogte zoals in Zuid-Amerika, dus de hoogtesoftware hebben we niet meer nodig. Het proces van de voorbereiding is verder niet zoveel anders. We zijn nog hard aan het werk, want we willen in Afrika serieus meedoen. De bedoeling is om alles klaar te hebben voor de PreProloog op 5 november, om daarna nog de laatste testjes te doen.”

NET ZO INTERESSANT

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *