Dat is de DAM DAF

DAF TB160Een van de aanwezige voertuigen bij de DAF Museumdagen was deze DAF TB160 met opbouw van Smit Appingedam (niet te verwarren met de busbouwer met dezelfde achternaam uit Joure).
DAF TB160
Deze bus werd nieuw geleverd aan DAM (Damster Auto Maatschappij), toen dit in 1970 over ging naar GADO (Groninger Autobus Dienst Onderneming), ging de bus mee, met behoud van vlootnummer 154. Hij ging nu wel in streekbus-geel zijn routes door het noordoosten van Groningen rijden. In 1982 mocht de 154 met pensioen, dus dat GADO via VEONN onderdeel van Arriva werd, heeft hij niet meer meegemaakt.
DAF TB160
De 154 is een zogenaamde ‘trambus’, een frontstuurbus met de staande zescilinder viertakt DAF-motor naast de chauffeur. Hij kwam in 1965 in dienst en kon niet alleen als streekbus geruikt worden, maar ook als toeringcar. De carrosserie biedt plaats aan 48 mensen op hun kont en 20 op hun voeten. Deze was overigens typisch voor de DAM: ze waren vrijwel de enige gebruiker van dit model, terwijl het grootste deel van het wagenpark er uit bestond.
DAF TB160DAF TB160DAF TB160DAF TB160

NET ZO INTERESSANT

2 Comments

  1. Jan Clevering 3 oktober 2017 Reply
  2. Arjen 3 oktober 2017 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *