De blog-statistieken van 2017


Alweer een jaar voorbij, met wederom mooie cijfers. Op de 1.765.730 benik best trots, dat zijn gemiddeld 4.838 per dag, nét geen 5.000. Eind april is een flinke dip in de cijfers te zien, toen was ik bij de Morocco Desert Challenge. De mooiste week van mijn leven, en dat zonder internet. De pieken zijn ook gemakkelijk te verklaren, kijk maar naar de (in de url verwerkte) data in de tabel met best bekeken blogposts een stukje naar beneden.

Een vergelijk met vorig jaar, op alle vlakken betere cijfers, terwijl schrikkeljaar 2016 een dag langer was. Dat is wel de reden dat februari de enige maand is die in 2016 beter heeft gescoord dan in 2017. In 2018 wil ik minstens 2 miljoen views halen, oftewel 5.500 gemiddeld per dag. De belangrijkste manier waarop ik dit bereikenis onverminderd doorgaan met een constante stroom aan interessante blogposts. Kijkcijfers zijn overigens niet heilig. Ik zou gemakkelijk meer kunnen scoren door simpelweg vaker over ellende te schrijven, maar ik kies heel bewust voor een positieve insteek, zonder de kop in het zand te steken.


De 10 best bekeken pagina’s van 2017. 3 individuele blogposts die meer dan 10.000 views scoorden, waarvan één zelfs meer dan 20.000. Het meest verheugd ben ik met de hele goede cijfers (11.115 views) voor ‘Epische veiling van oldtimermuseum in Oostvoorne‘. Dit is een advertorial, een klant die dus absouut waar voor zijn geld heeft gekregen. Waar ik verder blij mee ben is dat de top 10 niet vol staat met de eerder genoemde ellende, en dat bij de ellende die er wel in staat geen doden of gewonden zijn gevalen.

Naar achteren kijken is leerzaam, maar belangrijker is het natuurlijk om naar voren te kijken. In 2018 blijven de grote lijnen hetzelfde (is het plan nu), een paar kleine dingen veranderen wel. Zo wil ik mijn gastbloggers belonen. Zo nu en dan heb ik al kadootjes gegeven aan mensen die regelmatig op vrijwillige basis artikelen hebben geschreven of foto’s aangeleverd, maar dit wil ik nu ook n een strukturele vorm gieten. Ik ga elke dag kijken welke gastblogger (en dan reken ik leveranciers van persberichten e.d. mee) de meeste views heeft gescoord in de top 25 best bekeken blogposts van de dag. Deze dagcijfers publiceer ik via twitter, hier onder een rekenvoorbeeld aan de hand van de cijfers van 1 januari. Aan het eind van 2018 mag de gastblogger met de beste kijkcijfers in overleg iets moois uitzoeken, een Tekno-model naar keuze bijvoorbeeld. Zoals hier boven te zien is, is het mogelijk om van de ene op de andere dag 20.000 views te scoren dus deze competitie blijft tot het eind van het jaar spannend. De best scorende gastblogger van 2017 was Jaco Terlouw, maar hij kan het komende jaar stevige competitie verwachten.

Op 1 januari 2018 waren er 6.004 views. Nummer 8, 9 en 14 waren door Rallymaniacs verstuurde persberichten. Nummer 20 is een compilatie met foto’s van Egbert Vonk en nummer 25 van Erwin Visser. Die views reken ik hen volledig toe. Nummer 12 heb ik samen met Robert Baarda geschreven dus hij krijgt 50% van die views op zijn virtuele account bijgeschreven. Datzelfde geldt voor nummer 21, maar dan met Twahier Rostamkhan. Nummer 13 en 15 zijn met foto’s van respectievelijk Arjan Bruinstroop en Marco Havers, maar met teksten van mij. Ook zij krijgen 50%. Tenslotte is er nog de best bekeken blog. Hier zijn na publicatie nog enkele toegezonden foto’s toegevoegd, deze reken ik niet mee, er is niet te bepalen welk deel van de views op het conto van deze foto’s zou komen. Erwin Visser krijg wel 50% van deze views toebedeeld, hij wist te vertellen dat dit één truck is en leverde de helft van de oorspronkelijke foto’s. Klinkt ingewikkeld allemaal, maar is het niet. Na dag 1 is dit in ieder geval de tussenstand.

Verder kan ik mijn dienstenpakket verbreden. Naast vertalingen (van en naar Nederlands, Engels en Duits) schrijft Hanna Laun, mijn vriendin, tegenwoordig ook teksten. De eerste tekst is een paar dagen terug in première gegaan, dus deze website vind je binnenkort terug bovenaan in de zoekresultaten van Google. Groot voordeel van Hanna is ook dat ze zich niet tot de techniek en logistiek beperkt, maar letterlijk over alles kan schrijven. Door haar achtergrond als vertaler kan ze een tekst direct in drie talen aanleveren, indien gewenst. Op dit moment leert Hanna ook nog Frans en Fries, zodat ze in de toekomst nog veelzijdiger is.

En als allerlaatst nog een klein tipje van de sluier, waarover later meer: er komt een nieuwe webshop aan.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *