Kapotte bladveer kost Van de Laar veel tijd

Het is een gegeven in de rally raids dat de ene dag de andere niet is. Aan de finish van de vierde etappe van de Africa Eco Race was het lang wachten op de blauw-gele truck van Fried van de Laar Racing, die pas als achtste truck aan de streep kwam. Jan van de Laar deed anderhalf uur langer over de 499 kilometer dan Gerard de Rooy. De oorzaak: een gebroken bladveer.

Foto Rallymaniacs


Zes uur en vijftig minuten had Van de Laar nodig voor de wedstrijdproef van Assa naar het 500 kilometer verderop gelegen Fort Chacal. De eerste 100 kilometer ging het super en gaf Van de Laar slechts 6 minuten toe op De Rooy, die juist op dat stuk een paar keer kort moest stoppen. “We zaten er lekker in”, vertelt Jan van de Laar. “Maar toen brak er rechts een bladveer. We hebben een noodreparatie gedaan en dat ging best snel. Met een half uurtje waren we weer aan het rijden.”
Maar na slechts een kwartier rijden moesten Jan en Ben van de Laar en Dolf Huijgens weer uit de cabine. Deze keer om een lekke band linksvoor te vervangen. Zes trucks – er waren er maar tien gestart in de vierde etappe – reden de DAF ondertussen voorbij.
“Met een provisorisch gerepareerde bladveer en nog maar één reserveband moesten we het rustiger aan doen”, zegt Van de Laar. “Met nog 350 kilometer voor de boeg en niks of niemand in de buurt, kun je je geen risico’s permitteren. Jammer, want er had best weer een tweede plaats in gezeten. Het was een hartstikke mooie proef. Lang, maar die 500 kilometers zijn voorbij gevlogen.”

Tekst: M-Press Productions

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *