Rainbow-truck loopt dag achter maar is nog in de race

Twee nachten brachten Gerrit Zuurmond, Jasper Riezebos en Klaas Kwakkel al door in de woestijn. Rond kwart over 10 dinsdagochtend (16.15 Nederlandse tijd) reed de Rainbow-truck het bivak van San Juan de Marcona binnen. De motorrijders en auto’s waren toen al een poosje onderweg in de vierde etappe. In krap een uurtje tijd werd de truck wat opgekalefaterd, keek Riezebos even heel snel door het roadbook en hup, weg waren ze weer, op weg naar de start.

Foto Rallymaniacs


Eigenlijk begon het al in de eerste etappe, toen een elektronisch probleem de kop opstak. Diep in de nacht kwamen de mannen aan in het bivak. In de tweede etappe keerde het probleem terug en kwam de truck tot overmaat van ramp in een duinpan op de zijkant terecht. Rond de middag passeerde Zuurmond de finish van de tweede etappe, om direct door te gaan naar de start van de derde etappe, waar hij als een van de laatsten aan begon.

Foto Rallymaniacs


“Het is wat je noemt een avontuurlijke Dakar”, verzuchtte Zuurmond bij aankomst in San Juan de Marcona. “We gingen natuurlijk al heel laat de proef in, maar het ging eigenlijk best goed. Door de rol die we in de tweede etappe hadden gemaakt, was de voorruit kapot. Die hebben we eruit getrapt. (zonde van de Kleyn reclame! 😉 red.) Met stofbrillen op was het best te doen.”
Doordat ze zo laat waren, kwamen Zuurmond, Riezebos en Kwakkel bij het laatste deel van de proef aan toen het al donker was, rond acht uur ’s avonds. Juist die laatste 50 kilometer was het moeilijkste en gevaarlijkste deel van de proef. “We reden in het donker tot vlak voor een ravijn”, vertelt Zuurmond. “Dat was genoeg om te zeggen ‘laten we maar stoppen en wachten tot het licht wordt’. Van de organisatie kregen we bericht dat Ed Wigman op z’n kop lag, 500 meter bij ons vandaan. Daar zijn we naartoe gereden en hebben we de nacht doorgebracht. Toen het licht werd, hebben we Ed overeind gezet en zijn we probleemloos naar de finish gereden.”

Foto Rallymaniacs


In het bivak werden snel de hoognodige reparaties aan de MAN uitgevoerd: de kapotte koplampen vervangen, een nieuwe voorruit erin. Jasper Riezebos wierp een snelle blik op het roadbook voor de 330 kilometer lange proef en uiterlijk om 11.30 uur lokale tijd moesten ze weer weg om nog te mogen starten in de vierde etappe. Zuurmond: “Ik hoop dat we nu vanavond een keer een beetje bijtijds in het bivak zijn.”

Tekst: M-Press Productions

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *