Coronels blokkeren etappezege Van Genugten

Alweer lag Ton van Genugten op koers om een etappe te winnen in de Dakar Rally en alweer liep hij die mis door een kleinigheid waar hij zelf niets aan kon doen. In de vijfde etappe van de Dakar finishte de coureur van Petronas Team De Rooy Iveco met de derde tijd, 12.57 achter de Rus Eduard Nikolaev. Het was precies die tijd – meer zelfs – die hij verspeelde in een rivierbedding die werd versperd door de broertjes Coronel.

Foto twitter Coronel


“Ik ben benieuwd of ze nog iets met de tijd gaan doen”, was het eerste wat Van Genugten zei toen hij aan de finish van de 268 kilometer lange proef kwam. “Het was een smalle doorgang en de auto van de broers Coronel blokkeerde de boel. Er stond een file van trucks achter. Ik heb er zeker vijftien tot twintig minuten vastgestaan.”

De Kamaz van Eduard Nikolaev was er net wel door, waardoor de Rus een flinke marge kon opbouwen ten opzichte van zijn concurrenten. Halverwege de etappe, bij een verbindingsstuk tussen de twee delen, was Van Genugten nog de snelste geweest van het hele veld en liefst 16 minuten sneller dan de Kamaz, die in het eerste deel van de proef op zijn kant had gelegen. De ‘blokkade’ was op 90 kilometer in het tweede deel.

De vijfde etappe, die zich afspeelde in de omgeving van San Juan de Marcona, was opnieuw een zware, met bijzonder moeilijke duinen waar menigeen grote moeite mee had. “In het tweede deel zaten bovendien was tricky stukken wat navigatie betreft. Wij zijn een paar minuutjes verloren met zoeken, maar er zullen er genoeg zijn die daar veel tijd hebben verspeeld”, meende Van Genugten.

De moeilijkheid van de etappe veroorzaakte opnieuw verschuivingen in het klassement. Van Genugten schoof weer de top 10 binnen en staat daar nu vijf minuten achter De Rooy Iveco-teamgenoot Artur Ardavichus, die achtste staat. Federico Villagra kampte met een probleempje met de koppelingsplaat en verloor twintig minuten ten opzichte van klassementsleider Nikolaev, maar handhaafde zich wel stevig op de tweede plaats.

Tekst: M-Press Productions

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *