Dakar: retrovideo’s

Ik ga het echt toegeven, ik ben 46 en ik ga voor het eerst een ”vroeger was alles beter” blog maken. Vroeger, in de jaren ’80 en ’90 was ik dol op Dakar, leefde naar het moment toe dat er gestart werd. 1 Januari en dan alles volgen wat er te volgen viel in de tijd voordat alles op het internet stond. Eurosport en RTL Veronique (of hoe het destijds ook heette) hadden laat op de avond een reportage wat er die dag gebeurt was.

Dikke vrachtwagens, snelle terreinwagens die herkenbaar waren en motoren met bestuurders met ballen van staal. Meedoen, finishen en elkaar helpen was belangrijker dan winnen. En toen kwam de tijd dat grote merken Dakar ontdekten, Peugeot, Porsche en zelfs Lada waren in de woestijn te vinden naast de vele privateers die met alle mogelijke voertuigen het strand in Dakar probeerden te bereiken, zonder daarbij de spirit van elkaar helpen in de woestijn uit het oog te verliezen.

Maar ergens halverwege de jaren ’00 ben ik de interesse verloren, Dakar was Dakar niet meer, de trucks begonnen steeds meer op veredelde pickups te lijken en toen Dakar eenmaal besloot naar Zuid Amerika te gaan was het klaar voor mij.

Neemt niet weg dat ik de prestaties van de coureurs en teams bewonder en dat ik waarschijnlijk na 100 meter in de woestijn zou verdwalen, maar wat zou ik er veel voor over hebben als DAF weer iets deed als de X1 of de beroemde dubbele cabine of de Bull.

Maar helaas Dakar en Africa Eco Race zijn zoals ze zijn en kleinere races zoals de Desert Challenge lijken de rol van de oude Dakar wat over te nemen, maar neem maar van een ouwe sjaggerijn aan het word nooit meer zoals het ooit was. Dus ik nodig jullie uit om samen met mij wat ouwe YouTube filmpjes te kijken, mochten jullie suggesties hebben dan kun je ze hieronder achterlaten of me een tweet sturen op @Martijnm71

 

It took 46 years but today is my first grumpy old men blog and i am telling you that everything was better in the olden days. Back in the 80’s and 90’s my whole year revolved around Dakar, i was looking forward to the start on the first day of the new year as soon as the rally finished and i followed everything anyway i could i the pre-internet age. And late at night Eurosport and a Dutch tv station had some coverage of what happend that day in the rally.

Big trucks, fast 4×4’s and bikes with driver that had ball of steel. And taking part and helping each other through the African dessert was more important than winning, there was a certain amount of FairPlay amongst the drivers. And than came the golden age of Le Dakar, Porsche and even Lada, all came to the desert and all had one goal, reaching the beach of Dakar in the fastest time without losing the spirit of helping each other when needed.

But somewhere after that time, maybe in the ’00’s i started to lose interest in Le Dakar. The trucks started to look more like big racing buggy’s and once Dakar took to South America i was done with it.

Don’t get me wrong, i really admire the way modern teams work and the dessert is still a place were a lot can go wrong and i would most likely be lost in the first 100 meters, but boy i would big amounts of money to see DAF back in the dessert with some kind of strange overpowered truck.

But allas Le Dakar and the Africa Eco Race are what they are, big and uninteresting. But there is some good news to, a race like the Dessert Challenge seems to have taken the place and spirit of the old Dakar, but take it from an old grumpy guy, Dakar will never get as good as back in those days. And to prove it i have gathered some old YouTube movies. If you have any better suggestions you can leave a comment or reach me on twitter @MartijnM71

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *